H
hepsigundem
Guest
On binlerce mahkumun tahliyesine yol açabilecek 11. yargı paketine yönelik tartışmalar sürerken Telegram kümelerinde, “yaralama, öldürme, gasp” üzere ilanların yanı sıra cezaevinden çıkmış bireylerin ilan verdiği ortaya çıktı. Bir kullanıcının “Cezaevinden çıktım her iş halledilir yazdığı” görüldü. Uzmanlar, asayiş sıkıntısının derinleştiğini ve infaz sisteminde meseleler olduğuna dikkat çekti.
Cumhuriyet’e konuşan emekli polis İsa Altun, “Şu anki infaz sisteminin durumu içler acısı. Kabahat oranını düşürmek yerine yeni hapishaneler yapmayı tahlil zannettik” dedi.
Altun, “Cezaevine giren bir kişi hırsızsa içeride uyuşturucu torbacısı olarak çıkıyor. Yeni sistemleri öğrenerek çıkıyorlar. İki meslektaşım, 26 sabıkalı biri tarafından katledildi. 26 kabahat işlemiş bir kişinin dışarıda olması hayatın olağan akışına uygun değil” diye konuştu.
Mahkûmların eğitim ve ıslahını düzgünleştirme çalışmalarının infaz sistemine entegre olması gerektiğini söyleyen Altun, kelamlarını şu halde sürdürdü:“Eğitim vermeye cezaevine gidiyorum. Orada çocuklar var. Çocuklar çıkıyor dışarıya, kimse iş vermiyor. Çocuk da diyor ki ‘kimse iş vermedi. Ben de Telegram’a ilan verip yer kurşunlama, şahıs yaralama, yağma üzere hatalara bulaşıyorum’ 18 yaşından büyükler de o denli. Şu anda cezaevleri ağzına kadar dolu. 82. ilimiz cezaevleri oldu. Birçok vilayetimizin nüfusumuzdan fazla.”
‘SUÇ ALENİLEŞİYOR!’
Güvenlik analisti Burak Yıldırım ise “Türkiye’de hata artık gizlice işlenmeye çalışılan bir aksiyon değil, bir ‘pazar’ mantığıyla aleni biçimde bir ‘hizmet’ arz ediliyor imgesi var” dedi. “Caydırıcılığı zayıflatan yargı süreçleri ve toplumsal siyaset boşlukları birbirini besliyor” diyen Yılwdırım, “Yalnızca kolluk müdahalesiyle değil, platformlarla işbirliği içinde içerik tespiti, süratli tüzel yaptırımlar, risk altındaki gençler için istihdam ve eğitim kanalları, lokal seviyede önleyici toplumsal hizmetler gerekiyor. Aksi halde kabahatin alenileşmesi kalıcılaşacak” diye konuştu.
Cumhuriyet
The post ‘Suç artık gizlice işlenen bir hareket değil’ diyen uzmanlar, iletileşme ağlarındaki ilanlara dikkat çekti: Cezaevinden kabahat pazarına first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...