reklam
reklam
reklam
reklam

Sorun Oyunlarda mı? Çocukları Korumak için Ne Yapmalı?

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
TMUG Kulübü Taşınabilir Uygulama Geliştiricileri ve Yayıncıları Derneği, Kahramanmaraş’taki okul saldırısının akabinde dijital içerik bölümüne yönelik tenkitler konusunda kamuoyuyla kapsamlı bir kıymetlendirme paylaşmak istediğini açıkladı.

Suçlu Aramayı Bırakıp Tahlil Üretelim

Mobil uygulamalar, bilgisayar, konsol oyunları ve YouTube içerikleri her gün milyarlarca çocuk tarafından kontrolsüz biçimde kullanılmaktadır. Türkiye’nin en başarılı teknoloji ihracat eserleri ortasında yer alan taşınabilir uygulamalar, tıpkı vakitte eğitim, gelişim ve yaratıcılık araçları olarak da fonksiyon görmektedir.

Asıl soru şu: Bu içerikler çocuğumuza kim eşliğinde, ne kadar mühlet ve hangi ortamda ulaşıyor?

Araştırmalar göstermektedir ki şiddete yatkınlığın kaynağı; içeriğin çeşidi değil, çocuğun aile içindeki bağ kalitesi, toplumsal izolasyon seviyesi ve dijital tüketiminin denetlenmemiş olmasıdır.

Sektörün Sorumluluğu: Şeffaflık ve Araç Sağlamak

TMUG Kulübü olarak dalımızın sorumluluklarının farkındayız. Bu nedenle:

• Platform şirketlerinin yaş doğrulama ve içerik filtreleme düzeneklerini daha aktif uygulaması gerektiğini savunuyoruz.
  • BTK ve Ulusal Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde dijital okuryazarlık eğitimlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyoruz.
  • Ebeveynlere somut ve uygulanabilir araçlar sunulması gerektiğine inanıyoruz.

Bu sorumlulukla bugün “Çocuklarımızı Dijital Dünyada Koruyalım” başlıklı fiyatsız Ebeveyn Denetim Rehberi’ni kamuoyuyla paylaşıyoruz.

TMUG Kulübü tarafından hazırlanan bu rehber; Android ve iOS aygıtlarda ebeveyn denetiminin adım adım nasıl kurulacağını, internet servis sağlayıcılarından inançlı internet paketinin nasıl faal edileceğini, BTK DNS ayarlarıyla tüm mesken ağının nasıl korunacağını ve YouTube Kids ile Google SafeSearch üzere araçların nasıl kullanılacağını teknik bilgi gerektirmeden açıklamaktadır.

Rehber; ilçe Ulusal Eğitim Müdürlükleri, okul veli kümeleri ve tüm ebeveynlerle fiyatsız olarak paylaşılmaktadır.

TMUG Kulübü’nün Kamuoyuna Çağrısı

Ebeveynlere:
Çocuğunuzun telefonunu ve tabletini bugün denetim edin. Bu rehberdeki adımları uygulayın. En büyük güvenlik yazılımı sizin ilginizdir.

Okul yöneticilerine ve öğretmenlere: Bu rehberi veli gruplarınızda paylaşın. Dijital güvenlik bir teknoloji sorunu değil, bir eğitim sıkıntısıdır.

Medyaya ve kamuoyuna: Hatalıyı içerikte aramak kolaydır. Lakin tahlili üretmek için ebeveyn-çocuk münasebetine, dijital okuryazarlığa ve toplumsal takviye sistemlerine odaklanmak gerekir.

Karar vericilere: Taşınabilir uygulama ve oyun bölümüyle düşman alakası kurarak değil, iş birliği yaparak tesirli sistemler kurulabilir. TMUG Kulübü bu iş birliğine her vakit açıktır.

ANDROID AYGITLAR İÇİN EBEVEYNLİK KONTROLLERİ

A) Google Family Link ile Ebeveyn Kontrolü

Android aygıtlar için en kapsamlı fiyatsız uygulamadır.

Kurulum Adımları:

1. Ebeveyn Telefonuna Yükleme: Google Play Store’dan “Google Family Link” uygulamasını indirin ve kendi Google hesabınızla giriş yapın.

2. Çocuk Hesabı Oluşturma: Uygulamada “Aile üyesi ekle” > “Çocuk yahut genç ekle” diyerek çocuğun bilgilerini girin. Yeni bir Google hesabı oluşturun.

3. Cihazı Bağlama: Çocuğun telefonunda Ayarlar > Hesaplar > Hesap ekle yolunu izleyerek oluşturduğunuz çocuk hesabıyla giriş yapın. Ebeveyn telefonundan onay verin.

Neler Yapabilirsiniz?

• Uygulama Onayı: Çocuk uygulama indirmek istediğinde size bildirim gelir, siz onay vermeden yüklenmez.

• Yaş Hududu: Uygulamalar için 3+, 7+, 12+, 16+, 18+ üzere sonlandırmalar yapabilirsiniz.

• Ekran Müddeti: Günlük kullanım hududu belirleyebilirsiniz (Örn: Hafta içi 1 saat). Mühlet dolunca telefon kilitlenir.

• Yatma Saati: Geceleri telefonun otomatik kapanacağı saati (Örn: 21:00) ayarlayabilirsiniz.

• Konum Takibi: Çocuğunuzun anlık pozisyonunu harita üzerinde görebilirsiniz.

• Uzaktan Kilitleme: İstediğiniz an “Cihazı kilitle” tuşuyla telefonu kapatabilirsiniz.

B) Android Ayarlarından Direkt Kısıtlama

Family Link olmasa bile Play Store içinden Ayarlar > Aile > Ebeveyn denetimleri yolunu izleyerek bir PIN oluşturup yaş sonu belirleyebilirsiniz. YouTube içinde ise Ayarlar > Genel > Kısıtlı Mod seçeneğini faal edebilirsiniz.

BÖLÜM 2: iOS (iPhone/iPad) AYGITLAR İÇİN EBEVEYNLİK KONTROLLERİ

A) Ekran Müddeti (Screen Time)

iOS aygıtlarda yerleşiktir, ek uygulama gerektirmez.

Kurulum:

• Ayarlar > Ekran Mühleti > Ekran Mühletini Aç yolunu izleyin.

• “Bu benim çocuğumun cihazı” seçeneğini seçin.

• Çocuğun bilmediği 4 haneli bir Ekran Mühleti Parolası oluşturun.

Neler Yapabilirsiniz?

• İçerik Engelleme: “İçerik ve Saklılık Kısıtlamaları” altından yetişkin sitelerini sınırlayabilir; müzik, podcast ve sinemalar için yaş sonu koyabilirsiniz.

• Uygulama İndirme: “iTunes ve App Store Satın Alma İşlemleri” kısmından uygulama yüklemeyi büsbütün engelleyebilir yahut her seferinde parola isteyebilirsiniz.

• Uygulama Hudutları: Oyunlar yahut Toplumsal Medya için günlük mühlet limiti (Örn: 1 saat) koyabilirsiniz.

• Kesinti Mühleti: Belirlediğiniz saatler ortasında (Örn: 21:00 – 07:00) telefonun yalnızca temel fonksiyonlar (Telefon, Mesajlar) dışında kapanmasını sağlayabilirsiniz.

B) Aile Paylaşımı (Family Sharing)

Ayarlar > İsminiz > Aile Paylaşımı
yolundan “Çocuk Hesabı Oluştur” diyerek birden fazla çocuğu kendi hesabınızdan yönetebilirsiniz.

BÖLÜM 3: GENEL TEKLİFLER VE ALTIN KURALLAR

1. Ortak Alan: Aygıtı çocuğun odası yerine salon üzere ekranın görünebileceği yerlerde kullandırın.

2. Gece Teslimi: Yatmadan evvel telefonun ebeveynde kalmasını sağlayın.

3. Düzenli Denetim: Haftada bir defa yüklü uygulamaları birlikte inceleyin.

4. Birlikte Tecrübe: Oynadığı oyunları ve izlediği görüntüleri (YouTube geçmişi vb.) takip edin.

5. Açık Bağlantı: Yasaklamaktan fazla, içeriğin neden ziyanlı olduğunu ona anlatın.

6. Şikayet Edin: Ziyanlı içerikleri App Store/Google Play üzerinden raporlayın yahut www.btk.gov.tr adresine bildirin.

BÖLÜM 4: İNTERNET SERVİS SAĞLAYICILARI (GÜVENLİ İNTERNET)

Türkiye’deki tüm operatörler BTK zorunluluğuyla fiyatsız Güvenli İnternet Paketi sunar. Bu paketler müstehcen ve şiddet içerikli siteleri otomatik filtreler.

• Türk Telekom: 444 1 375’i arayın yahut Online Süreçlerden “Aile” yahut “Çocuk” profilini seçin.

• TurkNet: 444 4 638’i arayın yahut Online Süreçlerden faal edin.

• Turkcell Superonline: 444 5 520’yi arayın.

• Vodafone Net: 542 542 00 00’ı arayın.

BTK DNS Tekniği (Tüm Aygıtlar İçin): Modem arayüzünden DNS ayarlarını değiştirerek tüm konut ağını koruyabilirsiniz:

• Çocuk Profili DNS: 195.175.39.47 / 195.175.39.48

• Aile Profili DNS: 195.175.39.39 / 195.175.39.40

Shiftdelete

The post Sorun Oyunlarda mı? Çocukları Korumak için Ne Yapmalı? first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri