- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Sıfır otomobil alan herkes tamamen yeni olan aracının sorunsuz bir şekilde çalışmasını bekler. Maalesef durum her zaman böyle olmayabilir. Sıfır araçlarda da birçok farklı sorun ortaya çıkabiliyor. Bunlardan biri de akülerde yaşanan problemler oluyor.
Peki sıfır otomobillerde neden akü sorunu yaşanır? Bu sorunları nasıl çözebilirsiniz? Bu içeriğimizde sıfır alınan bir araçta yaşanan akü sorunlarının olası nedenlerine bakacağız. Problemler, üretim hatalarından arcın üretim bandından çıkıp sizin kapınıza gelene kadar geçen süreç dahil birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir.
Bekleme süresi ve hayalet tüketim
Bir otomobilin fabrikadan çıkış tarihi ile sizin teslim aldığınız tarih arasında bazen uzun süreler olabiliyor. Modern araçlar, motor kapalı olsa bile tamamen “uyumazlar”. Uzaktan erişim sistemleri, hırsızlık alarmı, anahtarsız giriş sensörleri ve araç içi bilgisayarlar çalışmaya devam edebilir. Hayalet tüketim denilen bu durum araç uzun süre çalıştırılmadığında akünün voltajını kritik seviyenin altına indirebilir ve kullanıcı aracı aldıktan kısa süre sonra sorunlar çıkmasına neden olabilir.
Sülfatlaşma
Akünün uzun süre deşarj hâlde beklemesi plaka üzerinde kurşun sülfat kristallerinin birikmesine neden olur. Bu duruma “sülfatlaşma” denir. Normalde araç kullanıldıkça bu kristaller çözülür, ancak akü uzun süre boş kalırsa kristaller sertleşir ve akü bir daha asla eski performansına dönemeyebilir. Yani arabanız “sıfır” olsa bile içindeki akü, bekleme koşulları nedeniyle aslında çoktan ömrünün bir kısmını tamamlamış olabilir.
Bu durum genellikle kış aylarında daha belirgin hale gelir. Soğuk hava, zaten zayıflamış olan akünün kimyasal tepkime hızını düşürür ve marş basma gücünü azaltır. Sonuç olarak henüz çok yeni olan bir aracın bile akü değişimine ihtiyaç duyması gerekebilir.
Akıllı sistemler ve kısa mesafe kullanımı
Yeni nesil araçların çoğunda “Start-Stop” ve gelişmiş enerji geri kazanım sistemleri bulunur. Bu sistemler, akü üzerinde büyük bir yük oluşturur. Eğer sıfır aracınızı aldıktan sonra sadece çok kısa mesafelerde kullanıyorsanız alternatörün aküyü tam şarj etmesi için yeterli zamanı olmayabilir. Üstüne bir de koltuk ısıtma, klima ve devasa multimedya ekranları eklendiğinde, akü verdiğini geri alamaz. Bu da sorunlar çıkmasına neden olabilir.
Gördüğünüz üzere sıfır otomobillerde ortaya çıkan akü sorunlarının arkasında birden fazla neden olabilir. Eğer siz de yeni aracınızda böyle bir sorun yaşıyorsanız direkt yetkili servise götürmelisiniz.
Kaynak : Webtekno
The post Sıfır Arabada Akü Sorunu Neden Olur? first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...