- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
“YORUCU VE MANALI BİR SÜREÇ”
Genç sürücü öncelikle kısmının derslerinin epey ağır geçtiğini söylerken “Yorucu fakat bir o kadar da manalı bir süreç” diye de ekliyor. Mesleğe babasının yanında muavinlik yaparak başlayan ve kendi sürücü koltuğunda mesleğe devam eden Topçu, minibüs sürücülüğünün hayatına “biraz cüret biraz da merak” olarak girdiğini söylüyor. Küçüklüğünden itibaren direksiyona merakı olan Topçu, devamında şöyle konuşuyor:
“Babam bana daima ‘İstersen yaparsın’ diyerek itimat aşıladı. Vakitle bunun yalnızca bir heves değil, nitekim yapabileceğim bir iş olduğunu fark ettim ve minibüs sürücülüğüne adım attım. Evraklar için yaşım dolduğu günden sonra tüm evraklarımı tamamladım ve resmi olarak sürücülük yapmaya başladım.”
“KENDİME NEDEN BAŞLADIĞIMI HATIRLATIYORUM”
Okulun sorumlulukları ve minibüs sürücülüğünü bir ortada götürmeye çalışan ve başaran Sude Nas, “Planlama benim çok önemli” diyerek zorlandığı noktalar olsa da disiplinle devam etmeye uğraş gösteriyor. Hayatın ve sorumlulukları karşısında tıkandığını hissettiğinde ise Nas, “Kendime neden başladığımı hatırlatıyorum” diyor.
“‘SENİNLE GURUR DUYUYORUM’ CÜMLESİ HER ŞEYE BEDEL”
Şoför koltuğuna birinci oturduğu vakitlerde birden fazla insanın önyargılarıyla çarpıştığını tabir eden Sude Nas, “Yapabilir mi?”, “Kadın sürücü mü?” üzere yorumlar aldığını anlattı. Sürücülüğe devam ettikçe de o yorumların yerini artık motivasyon cümleleri ve takviyeler aldığını da ekliyor. Bu takviyelerin bilhassa bayanlardan geldiğini söyleyen genç sürücü için, “Seninle gurur duyuyoruz” cümlesi her şeye bedel.
“GERÇEKTEN SİZ Mİ KULLANIYORSUNUZ?”
Şoför koltuğunda başına gelen en garip olayı Topçu, şöyle anlatıyor:
“Bir yolcu minibüse bindiğinde direksiyonda beni görünce yanlış araca bindiğini sanıp tekrar indi. Sonra tekrar binip “Gerçekten siz mi kullanıyorsunuz?” diye sordu. Gülerek “Evet” dedim, yol boyunca da sessizce beni izledi.”
Yolcuların ve etraftakilerin kendisine karşı çok kibar ve saygılı olduklarını belirten genç sürücü, birinci başta şaşkın bakışlarla karşılaştığını, seyir haline geçtikten sonra da insanların korkularının yerini rahatlamaya bıraktığını ekliyor. Bilhassa kimi yolcuların bilhassa kendisinin kullandığı aracı beklediklerini söylerken, duyduğu memnunluğu da lisana getiriyor.
“MAKUL KADIN”
Minibüs sürücüsünün aslında bir ebelik öğrencisi olduğunu karşılaştığı yorumlara değinen Topçu, toplumdaki
“kadın” tarifi hakkında ise şunları söylüyor:
“Ebelik öğrencisi olduğumu duyduklarında daha ‘makbul’, daha kabul edilebilir bir bayan profili çizildiğini hissediyorum. Minibüs şoförlüğünde ise şaşkınlık ve sorgulama var. Bu fark bana toplumun bayanı aşikâr kalıplara sıkıştırdığını gösteriyor. Ancak biz bayanlar istedikten sonra başaramayacağımız hiçbir şey yok.”
“ŞOFÖRLÜK BANA KADINLIĞIN TEK KALIBA SIĞMADIĞINI ÖĞRETTİ”
Sude Nas Topçu, hem geleceğin ebesi şimdinin de minibüs sürücüsü. Bu birbirinden farklı iki tarifin “Kadın olmak” üzerine fikirlerini nasıl şekillendirdiğini aktarırken; bayan olmanın tek bir kalıba sığmadığını öğrettiğini vurguluyor:
“Bir bayan birebir anda hem şefkatli hem güçlü, hem direksiyon başında hem doğumhanede olabilir. Toplumun çizdiği hudutların değil, kendi potansiyelimin belirleyici olması gerektiğini daha uygun anladım.”
NTV
The post Sabah ebelik yapıyor akşam minibüs sürüyor. Sürücü Sude’yi görenler dönüp bir daha bakıyor first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...