reklam
reklam
reklam
reklam

RAM krizi devam edebilir!

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
ram-krizi-devam-edebilir-0-HGFemqiP.jpg

Dünyanın en büyük bellek üreticilerinden Micron, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir açıklama yaparak global DRAM kıtlığının 2026 yılı sonrasına kadar süreceğini duyurdu. Şirket, 27 Kasım 2025’te sona eren 2026 mali yılının birinci çeyreğinde 13,64 milyar dolarla tarihi bir gelir rekoru kırmasına karşın, piyasadaki arz krizinin kısa vadeli bir sorun olmadığını net bir biçimde ortaya koydu.

RAM krizi ne kadar sürecek?

Micron idaresi, bilgi merkezlerinden ve yapay zeka iş yüklerinden gelen güçlü talebin mevcut üretim kapasitesini aştığını, bu kısıtlı piyasa şartlarının önümüzdeki takvim yılını da kapsayacak biçimde devam edeceğini vurguladı. Bu öngörü, büyük teknoloji şirketlerini tedarik güvenliği sağlamak ismine çok yıllı mukavelelere yöneltirken, hem kurumsal hem de kişisel bellek pazarında spot fiyatların tırmanmasına yol açıyor.

ram-krizi-devam-edebilir-1-cd8bEQ4F.jpg

Arz ve talep ortasındaki bu derin dengesizliğin temel nedenlerinden biri, yapay zeka donanımlarının vazgeçilmezi olan Yüksek Bant Genişlikli Bellek (HBM) üretimindeki artış olarak gösteriliyor.

Micron, 2026 yılına ilişkin tüm HBM üretim kapasitesinin fiyat ve ölçü bazında şimdiden rezerve edildiğini ve tüm stoğun satıldığını açıkladı. HBM üretimi, standart DDR5 belleklerine kıyasla üç kat daha fazla silikon plaka alanı gerektiriyor.

Bu durum, sonlu üretim kaynaklarının bilgi merkezlerine ve yapay zeka projelerine kaydırılmasına, münasebetiyle klâsik ferdî bilgisayar pazarı için ayrılan hissenin azalmasına neden oluyor. Üretici, kısıtlı kaynakları daha yüksek kâr marjı sunan ve uzun vadeli taahhüt veren alıcılara önceliklendirerek yönetiyor.

Shiftdelete

The post RAM krizi devam edebilir! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri