H
hepsigundem
Guest
Özel okullardaki eğitim fiyatları belirlenirken en çok reaksiyon alan kademeler ortası geçişteki artırım oranlarna yeni düzenleme getirildi. Özel okullardaki eğitim fiyatlarının tamamı yönetmelikle tekrar tanımlandı. Buna nazaran 1,5 ve 9. yani başlangıç sınıfları fiyatları, enflasyon oranı ve yarısı kadar artırımlı olabilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ocak ayı enflasyon beklentisi tutarsa, yani yüzde 20 olursa başlangıç sınıfları en çok yüzde 30 artırım yapabilecek.
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Lideri Zafer Öztürk, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın son yönetmelik değişikliğiyle özel okulların artış oranlarına direkt müdahale ettiğine dikkat çekerek, “Eğer Mehmet Şimşek’in kamuoyuna yansıyan biçimde, ‘beklenen enflasyon’ üzerinden yaklaşık yüzde 20’ler düzeyinde bir artışın dayatılması kelam konusu olursa aslında ekonomik olarak ayakta kalmakta zorlanan çok sayıda özel okulun kapanması kaçınılmaz hale gelir” dedi.
Daha evvel kademeler ortası geçiş sınıf fiyatlarının belirlenmesinde bir sınırlama yoktu ve okullar bu mevzuda hürdü. Örneğin bir okulun orta sınıfının eğitim fiyatı 350 bin TL civarındayken tıpkı okula yeni başlayan öğrenciden 1 milyon TL fiyat istenebiliyordu. Velilerin özel okul artırımlarına ait en çok reaksiyon gösterdikleri ve eleştirdikleri mevzu da buydu.
Özellikle çocukları okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liseye yeni başlayacak veliler, yeni düzenlemeden şad. Bu kademelerdeki fiyatların yüksekliğinden yakınan bir veli, “Oğlum bu yıl LGS’ye girecek ve maksadı yabancı bir liseye kayıt olmak, Fakat hala 1 milyonu geçen eğitim fiyatları kim bilir kaça çıkacak telaşı içinde ne yapacağımızı şaşırmıştık. Artık biraz olsun önümüzü görebiliyoruz” dedi.
ENGELLEYİCİ YAKLAŞIM
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Lideri Zafer Öztürk, fiyat artışlarıyla ilgili olarak kamuoyunda oluşan algının, mevcut mevzuat ve alandaki gerçeklikle tam örtüşmediğini belirterek “Ücret artışları, aralık ayı ÜFE ve TÜFE ortalaması temel alınarak belirlenmekte; bu orandan ayrıyeten 5 puan düşülerek fiilen enflasyonun yaklaşık yüzde 5 altında bir artış hududu uygulanmaktadır. Başlangıç sınıflarında ise tıpkı enflasyon oranına en fazla yüzde 50 oranında fark eklenebileceği karar altına alınmıştır. Fakat bu düzenleme, uygulamada özel okulların aleyhine bir tablo doğurmaktadır. Zira özel okullar yılda sırf bir kere fiyat artışı yapabilmekte ve bu artışla önümüzdeki 12 ay boyunca karşılaşacakları tüm maliyet artışlarını öngörmek zorunda kalmaktadır” diye konuştu.
TÜİK ile yapılan yazışmalar ve teknik değerlendirmelerin, eğitim enflasyonunun yanılgılı hesaplandığını açıkça gösterdiğini vurgulayan Öztürk şöyle devam etti:
“Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde eğitim hizmetleri bu halde genel tüketim kalemleriyle tıpkı sepette değerlendirilmemektedir. Öncelikle bu hesaplama tekniğinin gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi gerekmektedir. Enflasyonun sorumluluğunu sadece kira ve eğitim üzere iki alana yüklemek gerçek değildir; asıl gereksinim olan şey yapısal ekonomik önlemlerdir.
KAPANMA NOKTASINDA
Özellikle okul öncesi eğitim kurumlarının geçtiğimiz yıl kapanma noktasına geldiğini gördük. Öğrenci sayıları neredeyse yarı yarıya azalırken öğretmen istihdamı aynı oranda düşürülemedi; zira kontratlar yapılmıştı. Ne yazık ki bu gidişat devam ederse önümüzdeki yıl okul öncesi öğretmenlerinin en az yarısının işsiz kalacağını bugünden öngörmek mümkündür. Birkaç istisnai okul üzerinden oluşturulan ‘yüksek ücret’ algısı, dalın geneline yayılabilecek bir tablo değildir. Bahsi geçen rakamlar en fazla 50–100 okulu ilgilendirmektedir. Bunun dışındaki binlerce özel okulda fiyatlar son derece makul düzeylerdedir. Velilerimiz okulları inceleyerek bütçelerine uygun seçenekleri rahatlıkla bulabilirler. Unutulmamalıdır ki en kıymetli okul, en uygun okul manasına gelmez.”
Cumhuriyet
The post Özel okullarda başlangıç sınıflara artırım hududu geldi, okullar reaksiyonlu: Veliler mutlu kaldı first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...