- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
TÖZOK tarafından 28-31 Ocak tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 24’üncü Geleneksel Eğitim Sempozyumu başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, bilgi toplumundan üreten, düşünen, sorgulayıcı, yaratıcı ve vizyoner toplumlara doğru ilerlenen bu çağda, eğitim sistemlerinin kaçınılmaz bir şekilde dönüştüğüne dikkat çekti. Bu dönüşümün adının ‘Eğitim 5.0’ olduğunu belirten TÖZOK Başkanı Öztürk, konuşmasında sektöre ait bir rapor hazırlandığını da belirtti. Rapordaki, özel okulların finansal durumu, öğrencilere fırsat eşitliği sağlanması, öğretmenlerin özlük hakları gibi konu başlıklarına değinen TÖZOK Başkanı Öztürk, şöyle konuştu:
ÖĞRETMENLERİN ROLÜ DEĞİŞİYOR
“Eğitim 5.0 yalnızca dijitalleşmiş bir eğitim modeli değil. İnsan merkezli, etik temelli, sürdürülebilir ve yapay zekâ destekli bir öğrenme ekosistemini oluşturuyor. Bu yaklaşım bize öğrenmenin yalnızca bilişsel değil; aynı zamanda duygusal, sosyal ve etik bir süreç olduğunu söylüyor. Bu nedenle yapılandırmacı öğrenme, bağlantısallık, çoklu zekâ, nörobilim, pozitif psikoloji ve empati; bugünün eğitim anlayışının vazgeçilmez bileşenleri hâline geldi. Tam da bu noktada, sempozyumumuzun ve eğitimlerimizin merkezinde olan öğretmenlerimizin rolü de köklü bir değişime ve dönüşüme uğruyor. Öğretmen artık yalnızca bilgi aktaran değil; öğrenme tasarımcısı, rehber, mentor ve en önemlisi etik ve duygusal bir rol model.”
BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETELİM ÇAĞRISI
TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, sektörü tüm yönleriyle ele alan ve bağımsız bir araştırma kuruluşuna hazırlatılan rapora ilişkin bazı bulguları şöyle açıkladı:
“Türkiye’de özel okul sektörü; kamu eğitim sistemini tamamlayan, beşerî sermayeye, istihdama ve ekonomik büyümeye doğrudan katkı sunan stratejik bir alan. Ancak rapora göre, özel okul sektörü artık kendiliğinden büyüyen bir yapı değil. Demografik yapı değişiyor, öğrenci talebi sınırlanıyor, maliyetler ücret artışlarının çok üzerinde seyrediyor. Bu nedenle sektör, finansal açıdan kırılgan bir eşiğe geldi. Özel okullar bir yandan kamusal bir eğitim hizmeti üretirken, diğer yandan tamamen kendi kaynaklarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Ancak bu durum sürdürülebilir değil. Bu nedenle bu rapor, ‘sorunumuz var’ diyen değil; ‘Bu sorunlar yapısaldır ve çözümünü birlikte üretmeliyiz’ diyen bir çağrı.
ÖĞRENCİ VE VELİYE DESTEK VERİLMELİ
Yıllardır dile getirdiğimiz ve sektör raporumuzda da açıkça yer alan bazı temel destek başlıklarını da bir kez daha ifade etmek istiyorum. Öncelikle; özel okula giden her öğrencinin, devlet okullarındaki karşılığı kadar kamusal destekten yararlanması hem eğitimde fırsat eşitliği hem de sistemin bütünlüğü açısından hayati önem taşıyor. Bu destek okula değil; öğrenciye ve veliye verilmeli. İkinci olarak; öğretmenlerimiz meselenin merkezinde. Devlet ve özel okul öğretmenleri arasında oluşan brüt maaş ve maliyet farklılıklarının giderilmesi, sektörün sürdürülebilirliği açısından kritik bir ihtiyaç. Üçüncü olarak; vergilendirme başta olmak üzere, özel öğretim kurumlarına yönelik daha düşük ve adil oranların belirlenmesi, eğitime yapılan bir harcama değil geleceğe yapılan bir yatırım olur.
ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNE YEŞİL PASAPORT TALEBİ
Ayrıca özel okul öğretmenlerimizin özlük haklarının resmî okul öğretmenleriyle eşitlenmesi artık bir beklenti değil, gereklilik. Uzun süredir özel okul öğretmenlerimize yeşil pasaport verilmesini talep ediyoruz. Bu adım özel okulda çalışan öğretmenlerimizin kendilerini daha güvende ve değerli hissetmelerini sağlayacak, özel okulda çalışma isteğini artıracak ve aynı zamanda istihdamı güçlendirerek öğretmenlerimizin atanma kaygısını da önemli ölçüde azaltacak. Bütün bu destekler bir ayrıcalık talebi değil. Bunlar; eğitim sisteminin bütüncül, dengeli ve sürdürülebilir biçimde işlemesi için zorunlu adımlardır.”
Hürriyet
The post Özel okullar sempozyumu başladı… ‘Eğitim 5.0’ modeli ele alınacak first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...