- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
BİTİRİLEN AİLE İŞLETMELERİ
Çiftçi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu Erdoğan’ın açıklamalarına karşı “Doğru söylemiş. Bitirilen ziraî üretim değil. Bitirilen, aile tarımı yapan çiftçiler” diyerek reaksiyon gösteriyor. Ziraî üretimin şirketlerin elinde büyüdüğünü, üretim denetiminin büsbütün sermayenin eline geçtiğini belirten Çobanoğlu, şunların altını çiziyor:
“Erdoğan çalışan nüfus içinde çiftçilerin/köylülerin oranının her geçen gün ne kadar azaldığından; borç yüzünden traktör, tarım aletleri satmak zorunda kalanlardan bahsetmiyor. Verdikleri/verecekleri takviyeler kurala bağlı; sertifikalı şirket tohumu kullanmayanlar takviyeden yararlanamıyor. Bağ-Kur’a borcu olan çiftçi bırakın takviyeleri kredi bile alamıyor. İthal edileceği söylenen hayvanların birçok büyük işletmelere verilecek. Küçük işletmelere ise en fazla 30 büyükbaş hayvan koşulu bağlı kalacak. Sonuç şirketlerin gıdayı ve piyasayı denetim etmesine yardım.”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez tarımın 2025 son çeyrekte yüzde 12.7 küçüldüğü, Türkiye’nin kronikleşen besin enflasyonunda dorukta olduğu, Aralık 2025’te çiftçilerin kredi borcunun 1 trilyon 239 milyar TL’ye ulaştığı gerçeklerini hatırlatıyor ve Erdoğan’ın açıklamasına karşı şu yansıyı paylaşıyor:
“Temel eserlerde kendimize yeterlilik oranlarımızın düştüğü bir ortamda arz açığının ithalatla karşılanması yanlışına devam edilirken; harika şartlarda kuraklık, don, şap hastalığı, kahverengi kokarca, dolu karşısında ek ekonomik ve ziraî paketlerin açıklanmazken; dayanakların yeniden geç ödendiği, girdi maliyetlerinin arttığı, alım fiyatlarının üretici aleyhine baskılandığı, artan çiftçi borçlarının çiftçi lehine yapılandırılmadığı, kuraklık gerçeğine rağmen sulama yatırımlarının kâfi olmadığı, hal yasası gündeme getirilmesine karşın tedarik zincirinin kısaltılmadığı, geniş halk kısımlarının gelir dağılımında talebi karşılayacak seviyede gelirinin olmadığı bir ortamda bizlere tarımda büyüme ve kendimize yeterlilik masalları anlatılmasın.”
TARIM HİSSESİ DÜŞTÜ
Siyasi iktisatçı İnan Memnun ise iktisat programına dikkat çekerek “Tipik IMF programlarının klasik siyasetlerinden biri tasarruf ismi altında çiftçi dayanaklarının oransal olarak düşürülmesi” diyor. Memnun, “2024 sonrası bu hisse yüzde 1’in altına düştü. 2025’te yüzde 0.9 olarak öngörülüyordu lakin zirai don sonrası gerçekleşme yüzde 1.1 oldu. Münasebetiyle şişirilmiş takviye sayıları gerçekliği yansıtmıyor. Devlet tarımı desteklemediği sürece ucuz besine erişim imkânsız. AKP en büyük tarım zararısı. Merkez Bankası’nın yüzde 5 enflasyon amacı ne kadar yakınsa ucuz ve kaliteli besine erişim de o kadar yakın” diyor.
Cumhuriyet
The post Müjde üreticiye değil şirkete first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...