H
hepsigundem
Guest
MHP’nin Terörsüz Türkiye raporunun ayrıntıları ortaya çıktı. MHP’nin raporunda; silahların tam olarak bırakılması, örgüt mensuplarının resmi süreç sebebiyle isimli mercilere teslim edilmesi ve bunlara yönelik rehabilitasyon sürecinin yürütülmesi noktasında düzenlemelerin yapılması konusunda üç etapta düzenleme önerildi.
Raporda terörün devlet ve millet üzerindeki yıkıcı tesirleri, terörün Türkiye’deki tarihî süreci, çatışma tahlilinde dünya örnekleri, terörün ekonomik tesirleri üzere çok sayıda başlık yer aldı. Raporda umut hakkının tarifi yapılırken, Kürt problemini ve terör sorunun üzerine değerlendirmeler ile Terörsüz Türkiye kronolojisi de eklendi.
“ÖCALAN FEDERASYON YAHUT ÖZERKLİK İSTEMEDİ”
Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Kurulu üyesi üç milletvekilinin İmralı Adası’nda PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları da raporda yer aldı. Yapılan görüşmede, “Somut adımlar konusunda bir direnç bulunduğunu zira örgütün merkezinin Kandil’den Suriye alanına taşımasının sorunu çözmediği tabir edilmesi üzerine kendisinin örgütün lideri olarak her saha için kesin talimat vermesi gerektiğini, bu adımlar gerçekleştiğinde yeni bir iklimin oluşacağını tabir etmiştir. Öcalan, ayrıyeten, ‘Bu soruyu defaatle sordunuz’ diyerek kelamlarının ardında olduğunu, sürecin muvaffakiyete ulaşması için tüm çabasını ortaya koyduğunu, imkânlar ölçüsünde de uğraş göstermeye devam edeceğini söz etmiştir. 27 Şubat davetinde farklı devlet olmadığını, federasyon olmadığını, idari özerklik olmadığını, kültüralist tahliller olmadığının hatırlatılması üzerine Abdullah Öcalan ‘Evet, öyle’ diyerek onaylamıştır.” kısmı dikkat çekti.
“ANA LİSANDA EĞİTİM KABUL EDİLEMEZ”
Özellikle DEM Parti tarafından sıkça lisana getirilen ana lisanda eğitim tartışmalarına da değinen MHP, ana lisanda eğitimin neden mümkün olamayacağına şöyle açıkladı:
“Çok lisanlı üniter devlet yapısı eninde sonunda siyasal çatışma ve bölünme demektir. Ulusal devletlerin resmi tek lisanda ve eğitimin resmi lisanda yapılması herkese tek bir etnik kimliğe dayandırması olarak görülemez. Türkiye’nin resmi lisanı Anayasal lisanı ortak lisanı Türkçe’dir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yabancı lisanla yahut ana lisanla eğitim yoktur. Bir ülkenin bilim ve eğitim lisanı, resmi lisanıdır. Ana lisanla eğitim lakin federasyonlarda geçerli bir eğitim halidir. Ana lisanla öğretim, doğuştan kazanılmış bir insan hakkı olup bir lütuf değildir. Herkes doğal alarak anne babasından ana lisanını öğrenecek ve günlük hayatında kullanacaktır. Mevzuatımızda şu anda bu hususta hiçbir mani bulunmamaktadır. Lakin, ulusal birliğimizi parçalayacak ana lisanla eğitim kabul edilemez.”
KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / ESMA ALTIN
Kaynak : Haber7
The post MHP’den üç etaplı Terörsüz Türkiye raporu first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...