reklam
reklam
reklam
reklam

Mescitte müfredat konuşuldu, okul bahçesine silah ve tank sokuldu: Eğitimde Türkiye Yüzyılı

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
mescitte-mufredat-konusuldu-okul-bahcesine-silah-ve-tank-sokuldu-egitimde-turkiye-yuzyili-0-jx9hRWZi.jpg

mescitte-mufredat-konusuldu-okul-bahcesine-silah-ve-tank-sokuldu-egitimde-turkiye-yuzyili-1-yP195VOB.jpg

Adıyaman’da öğrencilerin de içinde bulunduğu üç aktiflik dikkat çekti. Birincisi, din vazifelilerinin okullara girmesini sağlayan ÇEDES programı kapsamında yapıldı. ‘Gençlik Buluşması’ ismi altında öğrenciler kentteki Meydan Cami’sinde bir ortaya getirildi. Mescitte, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin değerinin konuşulduğu’ duyuruldu.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda düzenlendiği açıklanan bir diğer aktiflik ise Gölbaşı Mehmet Tevfik Göksu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleştirildi. Okulda düzenlenen ‘12-18 Aralık Tavır, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ kapsamında ‘Yerli üretim, güçlü gelecek’ sloganı ismi altında öğrencilere yönelik ‘silah sergisi’ yapıldı. Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu anları ‘Mehter Marşı’ eşliğinde, kendi resmî toplumsal medya hesabında paylaştı. Kentteki öteki bir okul olan TOBB Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde de öğrencilere zırhlı araçların tanıtımı yapıldı. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay etkinlikleri gazetemiz Cumhuriyet’e kıymetlendirdi.

‘ÇEDES’LE KAMUSAL EĞİTİM DİNSELLEŞTİRİLDİ’

Öğrencilerin; ‘eğitim’ ismi altında cami avlusunda hizaya sokulduğunu ve ‘Yerli Malı Haftası’ denilerek silahların sergilendiği masaların önünde dolaştırıldığını söz eden Özbay, “Bu çocuklara ne öğretiliyor, hangi bedeller normalleştiriliyor? ÇEDES ismi altında yürütülen uygulamalar, çocukların eğitimi değil; kamusal eğitimin sistematik biçimde dinselleştirilmesidir. Devlet okullarında okuyan öğrencilerin mescitlere götürülmesi, ‘maneviyat’ üzere süslü sözlerle gizlenmeye çalışılsa da, laik eğitime açık bir müdahaledir. Devletin vazifesi çocuklara dini telkin vermek değil; bilimsel, eleştirel ve özgür kanıyı öğretmektir. İnanç eğitimi ailelerin tercihidir, devletin değil. Bu yaklaşım, toplumun inanç bakımından tek tip olduğu varsayımına dayanmakta; yurttaşların farklı inançlara sahip olabileceği, inanç seviyelerinin ve hayat tercihlerinin birebir olmayacağı gerçeğini yok saymaktadır. Kamusal eğitim, makul bir inancı ya da inanç pratiğini temel alamaz; tüm çocuklar için eşit, tarafsız ve özgür bir alan olmak zorundadır” dedi.

‘SİLAHLA ÖZDEŞLEŞTİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ’

Okulların, okul olmaktan çıkarıldığını belirten Özbay, “İl ve ilçe ulusal eğitim yöneticilerinin mescitlerde adeta vaaz verir hâle gelmesi, eğitim yöneticiliği ile dini yönlendirme ortasındaki sonun şuurlu biçimde ortadan kaldırıldığını göstermektedir. Mescitlerde dronlarla çekilen manzaraların ‘eğitim faaliyeti’ üzere sunulması, inançların pedagojik değil, siyasi bir araç hâline getirildiğinin açık göstergesidir. Tıpkı yaklaşım, Yerli Malı Haftası uygulamalarında da karşımıza çıkmaktadır. Çocuklara üretimi, emeği ve ekonomiyi öğretmesi gereken bir aktifliğin silahlarla özdeşleştirilmesi kabul edilemez. Yerli üretim; tarımdır, bilimdir, teknolojidir, emektir, hayattır. Silah değildir. Bu manzaraların, tarihi çağrışımlar eşliğinde Ulusal Eğitim Müdürlüklerinin resmî toplumsal medya hesaplarından paylaşılması; pedagojik unsurların, kamusal sorumluluğun ve devlet ciddiyetinin nasıl aşındırıldığını göstermektedir. Silahların çocuklara ‘eğitim’ başlığı altında sunulması, pedagojik değil; çocukların üstün faydasını hiçe sayan tehlikeli bir sorumsuzluktur” diye konuştu.

‘EĞİTİM ENDİŞEYLE DEĞİL ÖZGÜRLÜKLE YAPILIR’

Bu stil uygulamaların; çocukların farklılıklarını yok saydığını, tek tip bir inanç ve kimlik anlayışını normalleştirdiğini söyleyen Özbay, “Eğitim kurumları, çocukları rastgele bir dini ya da ideolojik projenin kesimi hâline getiremez. Okullar propaganda alanlarına dönüştürülemez. Devletin sorumluluğu; öğrencileri muhakkak bir kalıba sokmak değil, onların zihinsel, duygusal ve ruhsal gelişimlerini koruyarak özgür bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır. ÇEDES Projesi bir eğitim faaliyeti değil; itaat kültürü üretme, sorgulamayan bireyler yetiştirme ve kamusal eğitimi dönüştürme teşebbüsüdür. Bu yaklaşım ne çağdaştır ne de çocukların faydasınadır. ÇEDES, pedagojik bir cinayettir. Eğitim; endişeyle, dogmayla ve dayatmayla değil; akılla, bilimle ve özgürlükle yapılır. Çocuklar sizin propaganda alanınız değildir” sözlerini kullandı.

Cumhuriyet

The post Mescitte müfredat konuşuldu, okul bahçesine silah ve tank sokuldu: Eğitimde Türkiye Yüzyılı first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri