H
hepsigundem
Guest
Seçilmiş İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınması ile başlayan ve 23 Mart’ta tutuklanmasıyla devam eden süreçte yüzbinlerce yurttaş, belediye binasının bulunduğu Saraçhane’deki hareketlere katıldı.
Ancak İstanbul Valiliği; kentte dört gün mühletle her türlü toplantı, şov ve basın açıklamasını yasakladı. O süreçte demokrasiyi savunmak ve yasal haklarını kullanmak isteyen yüzlerce yurttaş ile vazifesini yerine getirmeye çalışan gazeteci gözaltına alındı, onlarcası tutuklandı. Aksiyonlara katıldıkları gerekçesiyle yargılanan gençler mahkemedeki savunmalarında, gözaltı süreçlerinde sıklıkla polis şiddetine maruz kaldığı öne sürdü.
MAHKEME “ÖLÇÜLÜ BİR SINIRLAMA DEĞİL” DEDİ
Tutuklu kimsenin kalmadığı Saraçhane duruşmaları, üzerinden yaklaşık 1 sene geçmesine karşın hala görülmeye devam ederken, İstanbul Barosu, İstanbul Valiliği hakkında dava açtı. İstanbul 3. Yönetim Mahkemesi, Valiliğin toplantı ve şov yasağını hukuka ters bularak iptal etti. Mahkeme kararında, “Demokratik toplum nizamı için gerekli nitelikte, temel haklara en az müdahaleye imkan veren ölçülü bir sınırlama niteliğinde olmadığı ve kamu faydası hedefi da taşımadığı üzere 2911 sayılı Kanunun 17 ve 19. unsuru ile 5442 sayılı Kanunun 11/C unsuru kapsamında belirtilen kurallara da alışılmamış olması nedeniyle hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.
“SAVAŞTA DAHİ ALINMAMASI GEREKEN BİR KARARDI”
İstanbul Barosu Lideri Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, mahkeme kararını Cumhuriyet’e kıymetlendirdi.
İstanbul 3. Yönetim Mahkemesi’nin iptalinin, Valilik kararının anayasaya ve hukuka alışılmamış olduğunu tescil ettiğini tabir eden Kaboğlu, “Bu kararın geçmişe dönük üç sonucu olur: ‘Geçmişte yapıldı fakat yanlış yapıldı.’ ’Hukuk dışı süreç olarak yapıldı.’ ‘Koca İstanbul Valiliği, Türkiye savaş içerisinde olsaydı dahi alınamayacak olan, alınmaması gereken bir karar verdi’. Bu kararla İstanbul’da genel yasak uygulandı. Sadece toplantı, şov ve yürüyüşler değil; insanların işine gücüne gitmesi, kentte gezmesi, yasaklandı. O nedenle ben bunu toplantı ve şovlara indirgemiyorum. Bu bir genel yasaktır” dedi.
“VALİLİK BUNDAN SONRA BU TÜRLÜ BİR KARAR ALAMAZ”
O süreçte yaşanan haksız gözaltı ve tutuklamalara da değinen Kaboğlu, “Bu kararın, o sırada şahit olduğumuz haksız gözaltılara, haksız yakalamalara, anayasa dışı tutuklamalara tesiri olabilir. Haksızlık, tazminatı gerekli kılar. Tazminat ekseriyetle devlete yönlendirilir lakin burada taraflar artık rucu hakkını kullanabilir. Valiliğe ve savcılığa karşı dava yöneltebilir. Zira bu süreçler dizisi kitlesel mağduriyetlere neden olmuştur. Geleceğe yönelik olarak; bir vali bundan sonra bu türlü bir karar alamaz. Emsal teşkil edecek” tabirlerini kullandı.
“1 MAYIS İÇİN TÜREL BİR TABAN OLUŞTURUYOR”
Bundan altı ay sonra 1 Mayıs olduğunu ve Taksim’de kutlanmak isteneceğini vurgulayan Kaboğlu, “1 Mayıs olağan her gün olan bir toplantı ve yürüyüş değil. Yılda bir defa olan ve işçilerin bayramı. Bu karar bir yönetim mahkemesi kararı. En az iki Anayasa Mahkemesi kararı var. Bir de Avrupa Mahkemesi kararı var. Bu karar üçlüsü artık İstanbul Valiliği’nin kentin birçok noktasına binlerce polis yığmasının legal olmayacağını ve işçilerin, yurttaşların Taksim’e gidip 1 Mayıs’ı barışçıl bir biçimde kutlayabilmelerinin ve konutlarına dönebilmelerinin önünü açması bakımından yasallığını pekiştirmiş ve tüzel bir yer oluşturmuş oluyor” açıklamasında bulundu.
“AVUKATLARIN BU KARARI ÇABUCAK EVRAKLARINA SUNMALARI GEREKİYOR”
Saraçhane duruşmalarının hala devam ettiğini söyleyen Kaboğlu, “Avukatların bu kararı, duruşma olsun olmasın çabucak belgelerine sunmaları gerekiyor. Yeni bir evrak bu zira. Valiliğin ilan ettiği yasaklama kararı, hukuk ve anayasa dışı” dedi.
Cumhuriyet
The post Mahkeme, Saraçhane’ye getirilen yasakları hukuka muhalif bulmuştu: 1 Mayıs için emsal karar olur mu? first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...