reklam
reklam
reklam
reklam

‘Külyutmaz’ hocalar yapay zekâya karşı

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
kulyutmaz-hocalar-yapay-zek-ya-karsi-0-DAC5YpRq.jpg

Popülerliği günden güne artan yapay zekâ araçları, üniversitelerde de yoğun şekilde kullanılıyor. Öğrenciler ödevlerinde, tezlerinde ve projelerinde bu teknolojiden sıklıkla yararlanıyor. Ancak yapay zeka kullanımında yarar ile zarar arasında ince bir çizgi var. Akademisyenler bu çizgiyi şöyle tanımlıyor: Eğer öğrenci yapay zeka araçlarını çalışmasını geliştirmek için kullanıyorsa doğru ama tüm işlerini ve sorumluluğunu onun üzerine yıkıyorsa yanlış.”

Farklı üniversite ve bölümlerde görev alan öğretim üyelerine öğrencilerinin yapay zekayı nasıl kullandıkları sorduk. Hocalar da akademisyen-öğrenci-yapay zeka üçgeninde yaşanan ilginç olayları ve amaç dışı kullanımlarla nasıl başettiklerini anlattılar:

YANLIŞ KOMUT YANLIŞ ÖDEV
Prof. Dr. Kadriye Dilek Bacanak, Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi:
Bazı hocalar derslerinde yasakladı ama ben onun yerine öğrencilerime bilinçli yapay zekâ kullanımını öğretmeyi tercih ettim. Onlara ‘yapay zekaya akıllı komutlar’ girin diyorum. Aslında akıllı ve bilinçli kullandığımızda gerçekten muhteşem bir yardımcı. Ama yapay zekaya ödevlerinin tamamını yaptıranlar da oluyor. Yabancı dil eğitiminde yapay zekâ kullanımını tespit etmem zor olmuyor. Öyle ki bir sefer, öğrencinin verdiği ödevde çok üst düzey bir İngilizce vardı benim bile bilmediğim kelimeler kullanmıştı. Ödevini yapay zekaya yaptıran bir öğrencim de yanlış komut girmiş. Teslim ettiği ödevde yanlış girdiği komut bile görülüyordu.

GELECEKTE UNVANLARINI KAYBEDEBİLİRLER
Doç. Dr. Zafer İçer, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı:
Öğrencilerin teslim ettiği ödevlerin özgün olması gerekiyor. ChatGPT benzeri araçlara makaleler yazdırıldığında da bu durum ilgili öğretim üyeleri tarafından tespit edilebiliyor. Bunu belirleyen bazı yazılımlar da var ama zaten öğrencinin teslim ettiği makalede bir ifade bütünlüğü yoksa yapay zekadan şüpheleniyoruz. Öte yandan hukuk fakültesi öğrencilerinin yazma becerilerinin ve muhakeme yeteneklerinin üst düzeyde olması lazım. Ayrıca doktora ya da doçentlik tez savunmalarını yapay zekaya yazdıranlar için bu durum gelecekte de bir risk oluşturabilir. Gelecekte bu durumun daha gelişmiş denetim araçlarıyla fark edilmesi halinde tezleri iptal olabilir ve unvanlarını kaybedebilirler.

30 KİŞİ AYNI ÖDEVİ GETİRİYOR
Prof. Dr. Ali Erçin Ersundu, Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Öğretim Üyesi:
Ben yapay zekâ kullanımını teşvik eden bir hocayım. Çünkü bu teknolojiyi kullanmamak bizi çağın gerisinde bırakır. Benim gözlemime göre öğrencilerin yüzde 10 ya da 20’si yapay zekayı doğru kullanıyor. Geri kalanı kopyala yapıştır mantığında ilerliyor ve haliyle aldıkları notu görünce hüsrana uğruyorlar. Çünkü yapay zekaya yaptırılan ödev hemen belli oluyor. Bir sınıftaki 30 kişi aynı ödevi getirdiğinde de zaten durum ortaya çıkıyor. Bazıları da yapay zekaya yaptırdığı ödevi dönüp tekrar okumuyor bile. Geçenlerde bir öğrencim yazdırdığı metinde ChatGPT’nin ‘buraya isim gelecek’ diyerek boş bıraktığı yeri doldurmayı bile unutmuştu.

DEDEKTİFLİK YAPMAYA BAŞLADIK
Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi:
Öğrenciler yapay zekayı en çok sunumlarında, ödevlerinde ve tezlerinde kullanıyor. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu kapsamda çalışmalar yaptığını biliyorum. Derslerimde de öğrencinin emeğinin benim için önemli olduğunu vurguluyorum. Yapay zekâ kullanımının önüne geçmek içinse öğrencilere sözlü sunum veriyorum ve ayrıca kaynakçayı sorguluyorum. Bu sebeple geçmiş yıllara kıyasla artık bize daha çok iş düşüyor. Çünkü bir noktada dedektiflik yapmaya başladık ve sorumluluğumuz da arttı. Adımın yapay zekanın yazdığı bir tezde danışman hoca olarak geçmesini istemem.

‘HOCAM DERSİ HIZLI ANLATABİLİR MİSİNİZ’
Prof. Dr. Nurten Sargın, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi:
Derslerimde yapay zekâ kullanımına izin vermiyorum ve kendim de kullanmıyorum. Öğrencilerim yapay zekayı ancak yazdığı bir metindeki imla hatalarını düzelttirmek için kullanabilir. Bir projenin ChatGPT’ye yaptırıldığını zaten anlıyoruz. Çünkü öğrenci, içinde duygu barındırmayan mekanik bir dille yazılmış bir metni bize veriyor. Projedeki kaynakça da sorunlu olunca hemen fark ediliyor. Ben bu nesle ‘Netflix çocukları’ diyorum. Çünkü ders 20 dakikayı geçince çok sıkılıyorlar. Videoları da hızlandırılmış izliyorlar. Geçtiğimiz yıllarda bir öğrenci bana ‘hocam dersi biraz hızlı anlatabilir misiniz’ demişti.

BİZİ KANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR
Prof. Dr. Yılmaz Uçar, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi:
Yapay zekanın kullanılmasına karşı değiliz ancak öğrencilerimiz kolaya kaçmak için tüm işlerini bu araçlara yaptırıyor. İşin kötüsü yapay zekadan elde ettikleri verilerin yüzde yüz doğru olduğunu zannediyorlar ve bunu teyit etmiyorlar. Öğrenciler bizi kandırabileceğini zannediyor, oysa biz de teknolojiyi takip ediyoruz. Yapay zekaya ödev yaptıranlar hemen anlaşılıyor. Biz öğrencilerimizi uygulamalı eğitimlerle desteklemeye çalışır ve araştırma yapmaya teşvik ederken yapay zekâ onları tembelliğe sürüklüyor.

İNTERNETTEN SONRA ŞİMDİ DE YAPAY ZEKÂ İLE UĞRAŞIYORUZ
Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi:
Öğrenciler yapay zekâ kullanımında bilinçli değil. Bu araçların bir bölümü doğru bilimsel bilgilerden veri çekmiyor. Haliyle öğrenci de yanlış bilgiye erişmiş oluyor. İnternet zaten bilgi kirliliğinin çok olduğu bir ortamdı. Henüz onunla mücadelemiz sona ermemişken bir de yapay zekâ çıktı. Zaten öğrencilerin ödevlerinde ya da tezlerinde yapay zekâ kullandıkları çok rahatlıkla anlaşılabiliyor. Çünkü hatalı terimleri görüyoruz.

YAPAY ZEKÂ MEVZUATI HAYATA GEÇECEK
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar:
“Tez, makale ve tüm akademik çalışmalarda, yapay zekanın hangi ölçülerde ve hangi kurallar çerçevesinde kullanılacağını belirleyen bir mevzuatı hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Hazırlanan yönetmelik ve yasal düzenlemelerin amacı, yapay zekayı sınırlamak değil, onun akademik emeği, etik değerleri ve bilginin itibarını koruyacak bir şekilde kullanılmasını sağlamak.”

Hürriyet

The post ‘Külyutmaz’ hocalar yapay zekâya karşı first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri