H
hepsigundem
Guest
Küresel DRAM pazarında yaşanan arz sıkıntıları ve yapay zeka donanımlarına olan talebin artmasıyla tırmanışa geçen DDR5 bellek fiyatları, donanım dünyasında alışılagelmişin dışında bir üretim modelini ortaya çıkardı.
RAM dalında zaman değişti
HBM bellek üretiminin öncelik kazanması sonucunda standart masaüstü bellek fiyatlarının süratle yükselmesi, teknoloji meraklılarını ve modifikasyon uzmanlarını kendi donanımlarını inşa etmeye itiyor. Rusya merkezli donanım toplulukları, hazır bileşenleri bir ortaya getirerek büsbütün fonksiyonel DDR5 RAM modülleri üretmeye başladı.
Bu üretim sürecinin temelini, Çinli tedarikçiler tarafından satışa sunulan ve üzerinde iletim yolları hazır halde bulunan boş DDR5 baskı devre kartları oluşturuyor. Kullanıcılar, bu devre kartlarının üzerine farklı olarak temin ettikleri bellek yongalarını lehimleyerek kendi modüllerini ortaya çıkarıyor.
Yongaların tedariğinde ise iki farklı prosedür öne çıkıyor; ya direkt yeni bellek yongaları satın alınıyor ya da maliyeti düşürmek ismine daha uygun fiyatlı dizüstü bilgisayar belleklerinden sökülen yongalar kullanılıyor.
Maliyet tablosu incelendiğinde, bu formülle hazırlanan 16 GB kapasiteli bir DDR5 modülün üretim bedeli yaklaşık 12 bin ruble, yani şimdiki kurla 151 dolar düzeyine ulaşıyor. Bu sayı, klâsik prosedürlerle üretilen ve perakende satılan eserlerin fiyatlarına bir alternatif oluştururken, sürecin zorluklarını da beraberinde getiriyor.
Üretim kademesi, yüksek hassasiyet gerektiren profesyonel lehimleme süreci ve titiz bir kalite denetim süreci gerektiriyor. Bu durum, kişisel üretimi geniş kitleler için şimdi erişilebilir kılmasa da teknik imkanları olan kullanıcılar için somut bir yol sunuyor.
Teknik datalar ve performans testleri, el imali bu belleklerin kağıt üzerinde kalmadığını kanıtlıyor. Yapılan denemelerde, kullanıcıların kendi imkanlarıyla ürettiği modüllerin 6000 MT/s sürat ve CL28 gecikme kıymetlerine ulaşabildiği belgelendi.
Shiftdelete
The post Kullanıcılar Kendi RAM’ini Üretmeye Başladı! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...