reklam
reklam
reklam
reklam

İstanbul’a zelzele adım adım yaklaşıyor. “Tehlike yakın ve çok yüksek, Büyükçekmece’den Eminönü’ne kırılmamış fay var”

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
istanbula-zelzele-adim-adim-yaklasiyor-tehlike-yakin-ve-cok-yuksek-buyukcekmeceden-eminonune-kirilmamis-fay-F5kwIwOt.jpg

6 Şubat sarsıntılarından sonra gözler mümkün Marmara sarsıntısına çevrildi.

Depremin adım adım yaklaştığını söyleyen uzmanların iddiası zelzele büyüklüğünün 7 ve üzerinde olacağı tarafında.

istanbula-zelzele-adim-adim-yaklasiyor-tehlike-yakin-ve-cok-yuksek-buyukcekmeceden-eminonune-kirilmamis-fay-AzsyK4dq.jpg

Gazi Üniversitesi Sarsıntı Araştırma Merkezi Kurucu Lideri Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana’nın Kozan ilçesinde “Deprem Gerçeğiyle Yaşamak” ismiyle düzenlenen panele katıldı.

Pampal, İstanbul için en büyük riskin Marmara Denizi içindeki kırılmamış segment olduğuna dikkat çekti.

Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunun İstanbul’un Avrupa yakasının güneyinden, kıyıya paralel biçimde Silivri açıklarından Tekirdağ ve Ganos’a kadar uzandığını lisana getiren Pampal, “1912’de Ganos Fayı kırıldı ve 7,3’lük sarsıntı üretti. Sonra doğuya gerçek kırılmalar devam etti. 2009 ve 2011’de 5,5 ve 5,9’luk sarsıntılar oldu. 23 Nisan 2024’te 6,2’lik sarsıntı İstanbul’a uygunca yaklaştı.” dedi.

istanbula-zelzele-adim-adim-yaklasiyor-tehlike-yakin-ve-cok-yuksek-buyukcekmeceden-eminonune-kirilmamis-fay-WFn83bjJ.jpg

“BÜYÜKÇEKMECE AÇIKLARINDAN EMİNÖNÜ’NE KADAR”

1766’da İstanbul’u yıkan iki zelzelenin de bu fay üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Pampal, “Bu fayın doğuya gerçek, Büyükçekmece açıklarından Eminönü’ne kadar olan kesitinde kırılmamış bir modül var. Bu yaklaşık 30–35 kilometre civarında. Deniz altında olduğu için net konuşamıyoruz lakin bu kesim kırılmadı ve kırılacak.” biçiminde konuştu.

“7’YE YAKIN BÜYÜKLÜKTE DEPREM”

23 Nisan’dan sonra 6,5–7,0 ortasında bir sarsıntı daha olacağını lisana getiren Pampal, “7’ye yakın büyüklükte bir zelzelesi İstanbul maalesef yaşayacak. Bu fay kırılacak ve süreç tamamlanmış olacak. İstanbul’un sarsıntı tehlikesi epeyce yüksek ve yakın. Zira tekrarlanma müddeti dolmuş görünüyor.” diyerek kelamlarını sürdürdü.

istanbula-zelzele-adim-adim-yaklasiyor-tehlike-yakin-ve-cok-yuksek-buyukcekmeceden-eminonune-kirilmamis-fay-x8nO1Amv.jpg

GÜNEY KOL İÇİN UYARI

Sadece kuzey kolun değil, güney kolun da risk taşıdığının altını çizen Pampal, şöyle devam etti:

“Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerinde de yıkıcı zelzele beklentisi var. İznik–Gemlik–Pamukova ortasında uzanan fay, 1065’ten sonra kırılmamış. 1065’te 7 büyüklüğünde sarsıntı üretmiş ve İznik’in bir kısmını sular altına gömmüş. Bu fayın 7–7,5 ortası sarsıntı üretme potansiyeli var. Kırılması hâlinde İstanbul’u, Bursa’yı, İznik’i ve Orhangazi’yi etkileyecektir. Marmara zelzeleleri maalesef bekleniyor, tehlike yüksek. Riskleri azaltmaktan öteki deva yok.”

NTV

The post İstanbul’a zelzele adım adım yaklaşıyor. “Tehlike yakın ve çok yüksek, Büyükçekmece’den Eminönü’ne kırılmamış fay var” first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri