reklam
reklam
reklam
reklam

İsrail’le ticaretin durdurulması talebiyle protesto gerçekleştiren 11 yurttaş hakkında mahpus cezası isteniyor: İsrail’le ticareti protesto etmek 6 ay

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
israille-ticaretin-durdurulmasi-talebiyle-protesto-gerceklestiren-11-yurttas-hakkinda-mahpus-cezasi-isteniyor-israille-ticareti-C6lxrxGH.jpg

Bursalı 11 yurttaş; 24 Kasım 2024’te İsrail’le ticari ilgilere son verilmesi istemiyle Bursa Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü önünde oturma hareketi ve basın açıklaması gerçekleştirmişti. Kelam konusu yurttaşlar hakkında “Toplantı ve Şov Yürüyüşleri Kanunu”na muhalefet suçlaması ile dava açıldı. Bursa 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında yurttaşların 6 aydan 3 yıla kadar mahpusla cezalandırılmaları isteniyor.

MÜDAHALEDE SONU AŞAN POLİSİN DE EVRAKI BİRLEŞTİRİLDİ

Yurttaşlara karşı müdahelede bulunan dönemin Bursa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı G.Y.’nin ise sıkıntı kullanma hududunun aşılması nedeniyle yaralama kabahatinden açılan belgenin da 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dava belgesiyle birleştirilerek dava devam etti.

‘POLİS RASTGELE BİR İKAZ YAPMADI’

Davanın 3. duruşması ise evvelki gün görüldü. Duruşmaya sanıklardan Enes C., Nuh Mete A., Deniz Ö. ve kelam konusu polis amiri G.Y. katıldı. Duruşmada birinci savunma Enes C.’den alındı. Enes C.; dava konusu aksiyonu toplumsal medyadan gördüğünü, Filistin hassaslığı olduğu için harekete katıldığını belirterek; “Polis bize rastgele bir ikaz yapmadı yahut ben duymadım. Daha sonra polis bize müdahaleye başladı, biz de oturduk, polis etrafımızı sardı. Yaklaşık 3 saat orada oturduk daha sonra yürüyüş olağan bir formda dağıldı. Beraatimi isterim, mahkeme aksi tarafta karar verirse lehime olan tüm kararlar uygulansın” dedi.

‘İSRAİL SAVAŞ KABAHATİ İŞLEMEKTE, KATLİAM YAPMAKTADIR’

Enes C.’nin avukatı Bursa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Kemal Özgür Yetkin ise “Suç ögesi oluşmamıştır. Kimse mağdur olmamıştır. Evvel müsaade alınmasını gerektiren bir durum yoktur. İsrail savaş kabahati işlemekte, katliam yapmaktadır. Refleks formunda bir yürüyüş gerçekleştirilmiştir” dedi. Harekete katılan öteki sanıklar da yürüyüşü toplumsal medyadan gördüklerini ve Filistin hassaslıkları olduğu için katıldıklarını belirtti.

‘İDDİANAMEDE BU TARAFTA KUSUR VARDIR’

Sanık polis amiri G.Y. ise savunmasında; “İl gümrük müdürlüğünün önünde toplandılar. Kümeyle trafiği aksatmayacakları formda 100-150 metre yürüdük. Küme, ağır trafiğinin olduğu caddeye çıkmak istedi. Biz de kümenin önüne geçtik. Küme da bize direndi, biz de yalnızca Polis Görev ve Selahiyet Kanunu’nda belirtilen güç kullanımının birinci evresi olan vücudu güç kullanma formunda davrandık. Maddi güç kullanımı olmadı. Müştekiyi daha evvelki hareketlerden tanırım. Burada maddi bir yanılgı vardır. Müştekinin boğazını sıkan ben değilim. Müşteki muhtemelen kin ve nefret hissiyle bu beyanlarda bulunmuştur. İddianamede bu istikamette kusur vardır” dedi.

‘BOĞAZI KIZARIKTI, NEFES ALAMIYORDU’

Müşteki Utku Ç. ise duruşmadaki tabirinde; “Hatırladığım kadarıyla sanık G.Y. boğazımı sıktı ben de geri çekilince yere düştüm. Yerdeyken de ben darp edildim. Sanıktan şikayetim doğrudur, iftira niteliğinde değildir” dedi. Duruşmada dinlenen şahit M.E.Ü. ise “Emniyet tarafından G.Y. vardı. Net bir sayı veremem lakin 100’ün üzerinde polis vardı. Utku’nun boğazını kimin sıktığını, yerdeyken kimin darp ettiğini söyleyemem; zira arbede çıkmıştı” sözlerini kullandı.

Diğer şahit Y.S. ise “Şu şunu yaptı diyemem; lakin polisin genel hali sertti. Polis gereksiz yere göstericileri abluka altına aldı ve göstericilere su verilmesine bile müsaade verilmedi. Benim gördüğüm durumda Utku’nun boğazı sıkılmıştı, kızarıktı; ayrıyeten yere düştüğünde nefes alamıyordu. Ambulans geldi. Ben daha evvel de hareketlere katıldığım için simayen G.Y.’yi tanırım. Utku yere düştüğünde G.Y. öndeydi. Lakin sanığın net biçimde Utku’nun boğazını sıktığını söyleyemem; zira kalabalık bir arbede vardı” sözlerini kullandı.

TUTANAKTAKİ POLİS MEMURLARI ŞAHİT OLARAK DİNLENECEK

Ara kararını açıklayan mahkeme; duruşmada dinlenmeyen sanıkların gelecek duruşma hazır edilmesi ve olay tutanağında yer alan polislerin şahit olarak dinlenmesi kararı vererek, davayı 12 Haziran’a erteledi.

Cumhuriyet

The post İsrail’le ticaretin durdurulması talebiyle protesto gerçekleştiren 11 yurttaş hakkında mahpus cezası isteniyor: İsrail’le ticareti protesto etmek 6 aydan başlıyor! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri