reklam
reklam
reklam
reklam

İsrail’de ‘fişlemeler’ başladı: Öğretmenler için gizli birim

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Haaretz gazetesinin yayımladığı belgeler, İsrail Eğitim Bakanlığında hükümeti eleştiren öğretmenleri izlemek için gizli bir raporlama birimi kurulduğunu ortaya çıkardı. İddiaya göre, eski bir Şin-Bet yetkilisinin yönettiği yapı, özellikle Filistinli ve sol görüşlü eğitimcileri hedef aldı.

GİZLİ RAPOR BASINA SIZDI

İsrail’in orta kesimindeki Hod Haşaron kentinde rehber öğretmen olarak görev yapan Yaron Avni hakkında hazırlanan 14 sayfalık raporun basına sızmasıyla gizli birimin varlığı ortaya çıktı.

“Bilgi Toplama Raporu – Yaron Avni” başlıklı belgede, Avni’nin üç yıl önce hükümetin tartışmalı yargı reformuna karşı yaptığı sosyal medya paylaşımlarının ve grev çağrılarının tek tek kayıt altına alındığı görüldü.

Haberde, söz konusu birimin uzun süredir Eğitim Bakanlığı bünyesinde gizli şekilde faaliyet yürüttüğü belirtildi.

BAŞINDA ESKİ ŞİN-BET AJANI VAR

Haaretz’in araştırmasına göre “Kışkırtma Vakalarını Ele Alma Danışma Komitesi” adlı birimin başında, Eğitim Bakanlığı Güvenlik Dairesi Müdürü ve eski Şin-Bet yetkilisi Lior Tuvia bulunuyor.

Gazeteye konuşan kaynaklar, Eğitim Bakanı Yoav Kisch’in özel kalem müdürü Asif Kazula’nın da sürecin en aktif isimlerinden biri olduğunu öne sürdü.

Kaynaklar, “Kazula’nın yaptığı her şey bakanın onayı ve yetkisiyle yapılıyor. Görevi, Kisch’in siyasi konumunu güçlendirmek.” ifadelerini kullandı.

Üst düzey bir bakanlık yetkilisi ise, “Kisch, hükümete karşı sesini çıkaran öğretmenlerin peşine saplantılı şekilde düşmüş durumda.” değerlendirmesinde bulundu.

HEDEFTE FİLİSTİNLİ VE SOL GÖRÜŞLÜ EĞİTİMCİLER VAR

Habere göre gizli birim, 2023 yılında başlayan tartışmalı yargı reformu sürecinden bu yana özellikle 7 Ekim sonrası yoğun şekilde faaliyet gösterdi.

Bu kapsamda yaklaşık 160 eğitimci hakkında gizli rapor hazırlandığı belirtildi. Hakkında işlem yapılan isimlerin büyük bölümünün İsrail vatandaşı Filistinlilerden oluştuğu, Yahudi öğretmenlerin ise dosyaların yalnızca dörtte birini oluşturduğu ifade edildi.

AŞIRI SAĞCI PAYLAŞIMLARA “GÖZ YUMULDU” İDDİASI

Haaretz’in araştırması, gizli birimin aşırı sağcı öğretmenlerin sosyal medyada yaptığı ırkçı paylaşımları ise görmezden geldiğini öne sürdü.

Haberde, bazı paylaşımlarda Filistinlilere yönelik açık nefret söylemleri ve şiddet çağrıları bulunmasına rağmen bu içeriklerle ilgili işlem yapılmadığı aktarıldı.

HÜKÜMETTEN TARTIŞMALI YASA HAMLESİ

İsrail hükümetinin ayrıca “teröre destek” ve “terörle özdeşleşme” tanımlarını Eğitim Bakanlığı yetkililerinin belirlemesine imkan tanıyan yeni bir yasa çıkardığı belirtildi.

Haberde, söz konusu düzenlemenin öğretmenlerin hızlı şekilde işten çıkarılmasına ve “devlete karşı geldiği” düşünülen okulların mali destekten mahrum bırakılmasına olanak sağladığı ifade edildi.

İnsan hakları örgütü Adalah ile bir grup öğretmenin yasaya karşı İsrail Yüksek Mahkemesi’ne başvurduğu kaydedildi.

Başvurularda, yasanın gerçek amacının “terörle mücadele değil, hükümet eleştirilerini susturmak” olduğu savunuldu.

BAKANLIK İDDİALARI REDDETTİ

İsrail Eğitim Bakanlığı ise iddiaları reddederek birimin faaliyetlerinin hukuki çerçevede yürütüldüğünü savundu.

Yetkililer, birimin yalnızca “terörle özdeşleşme, kışkırtma ve yasa dışı eylem” şüphesi bulunan vakaları incelediğini ileri sürdü.

Ancak basına sızan belgeler, öğretmenlerin mesai saatleri dışındaki sosyal medya paylaşımlarının ve kişisel görüşlerinin de sistematik şekilde takip edildiğini ortaya koydu.

Hürriyet

The post İsrail’de ‘fişlemeler’ başladı: Öğretmenler için gizli birim first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri