H
hepsigundem
Guest
Uygulama otellerinde “Uygulama Otelleri Merkezi İdare Platformu” kullanılmaya başlanacak. Bu platformla uygulama otellerinden elde edilen datalar bakanlık merkezinden izlenebilecek. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) söz konusu platform kapsamında uygulama otellerine “Uygulama Otelleri İdare Programı Teknik Şartnamesi” gönderdi. MEB; uygulama otellerinden şartname doğrultusunda Uygulama Otelleri İdare Programı’nın temin edilmesini, temin edilen programın, Mesleksel ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Uygulama Otelleri Merkezi İdare Platformu ile tam entegrasyonunun 30 Aralık 2025 tarihine kadar sağlanmasını istedi.
OKUL, BÜTÇESİNİN ZORLANACAĞINI BELİRTTİ
MEB yazılım için tek bir firmayı adres gösterirken, Karaman’da bir uygulama oteli ise yazılım için bütçesi olmadığını Karaman Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğüne bildirdi. Firma, Karaman’daki 90 yataklı uygulama oteline yıllık kullanım bedeli olarak 236 bin 330 TL+KDV, Lisans Bedeli (tercihli) için 708 bin 991 TL+KDV olacak halde teklif verdi. Okul, vilayet ulusal eğitim müdürlüğüne gönderdiği yazıda, ‘Şartnamede şartları sağlayan ikinci bir işletme olmadığından, rekabet şartlarının oluşmadığını, firmanın vermiş olduğu teklif bedelinin yüksek olduğunu ve ilgili programın finanse edilmesinin kurum bütçesini zorlayacağını tabir etti.
‘TEK KURUŞ MERKEZİ BÜTÇE AYRILMADI’
Söz konusu durumu gazetemiz Cumhuriyet’e değerlendiren Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Şartlar o denli belirlenmiştir ki; otelcilikten muhasebeye, işçi idaresinden POS ve e-dönüşüm sistemlerine, banka entegrasyonlarından farklı kamu kurumlarının data tabanlarına kadar uzanan son derece özgül ve kapsamlı bir yazılım yapısını fiilen sırf tek bir şirket karşılayabilmektedir. Bu tablo, teknik bir zorunluluğun değil; kamusal iradenin şuurlu biçimde daraltılmasının, seçeneklerin bilerek ortadan kaldırılmasının ve sürecin baştan tek bir adrese yönlendirilmesinin sonucudur” dedi.
Söz konusu şartnamenin sırf ‘öneri’ niteliğinde olmadığını söyleyen Özbay, “Bakanlık, yazılarıyla uygulama oteli bulunan tüm okullara bu yazılıma uygun alım yapılması zarurî tutulmakta, lakin bu mecburilik için tek kuruş merkezi bütçe ayrılmamaktadır. Kamusal bir muhtaçlığın maliyeti, direkt okul bütçelerine yüklenmektedir” diye konuştu.
‘KAMUSAL KAPASİTE ŞUURLU FORMDA TASFİYE EDİLDİ’
Karaman örneğine ait olarak, temel sorunun sırf ‘bedel yüksekliği’ olmadığını belirten Özbay, asıl sıkıntıların; ‘tek bir firmayı işaret eden özel şartnameyle okulların seçeneksiz bırakılması’, ‘kamusal bir yazılım muhtaçlığının devlet tarafından üretilmemesi’, ‘mali sorumluluğun okullara devredilmesi’ olduğunu vurguladı. Yazılım muhtaçlığının karşılanabilmesi için; Millî Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi güçlü kamu kurumlarının bulunduğunu anımsatan Özbay, “Devletin kendi gereksinimi olan bu dijital altyapıyı üretmemesi ya da üretmek istememesi, kamusal kapasitenin şuurlu biçimde tasfiye edildiğini göstermektedir. Kamu yapması gerekeni yapmamakta, bedelini ise eğitim kurumlarına ödetmektedir” tabirlerini kullandı.
‘OKULLAR FİNANSMAN KAYNAĞI OLAMAZ’
Özbay son olarak şunları söyledi: “Daha evvel ders kitaplarının nerede basıldığı, Fatih Projesi’nde hangi firmalara milyarlarca liralık kaynak aktarıldığı tekraren tartışılmıştır. Birebir anlayış, geçtiğimiz yıl öğretmenevlerinde de hayata geçirilmiştir. Birebir yazılımın öğretmenevlerine aldırıldığı, lakin ortadan geçen bir yılın sonunda çok sayıda şikâyetin Bakanlığa ve ilgili ünitelere iletildiği, yazılımdan beklenen randımanın alınamadığı ve kurumların değerli bir kısmının mutlu olmadığı şahsen alandan lisana getirilmektedir. Bu olumsuz tecrübe ve geri bildirimler ortadayken, başarısı dahi tartışmalı hâle gelmiş bir uygulamanın bugün uygulama otellerine yine ve zarurî biçimde dayatılması, kamu idaresi açısından önemli bir sorumsuzluktur.
Kamusal kararlar, alandan gelen ihtarlar yok sayılarak alınamaz; alınmamalıdır. Şeklen hukuka uygun gösterilmeye çalışılan bu süreç; kamu faydası, eşitlik ve mali sorumluluk prensipleri açısından yasal değildir. Kamusal eğitim kurumları şirketlere pazar alanı değildir. Okullar, merkezi yönetimin yapmadığı işlerin finansman kaynağı olamaz. Bu sürecin tüm boyutlarıyla takipçisi olacağımızı; kamusal kaynakların bu halde kullanılmasına karşı sendikal, türel ve toplumsal tüm uğraş yollarını kullanacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.”
Cumhuriyet
The post Firmaya özel şartname: Yaklaşık 1 milyonluk teklif first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...