H
hepsigundem
Guest
Yeni yasama yılına 1 Ekim’de başlayan Meclis’e o vakitten beri yurttaşların sıkıntılarıyla ilgili çok sayıda yasa teklifi verildi. Bu teklifler de ilgili komitelere sevk edildi lakin Meclis gündemine alınamadı. Örneğin Türkiye bugün hastaneye sevk edilen Tayfun Kahraman üzerinden Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasını tartışırken, Meclis’e CHP’li vekillerin imzasıyla verilen ve kasım ayından beri Adalet Komisyonu’nda bekleyen yasa teklifinde Anayasa Mahkemesi tarafından verilen ihlal kararlarının gereğini yerine getirmeyen yargıçlar hakkında meslekten çıkarma cezası verilmesi öngörülüyor.
Yeniden Refah Partili Doğan Bekir’in kasım ayından beri Eğitim Komisyonu’nda bekleyen teklifinde ise üniversite rektörlerinin; öğretim üyeleri, öğretim elemanları, öğrenci ve üniversite idari işçisinin temsilcilerinden oluşan Rektör Seçim Kurulu tarafından seçilmesi öneriliyor. CHP’li İbrahim Arslan’ın ekim ayından beri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda duran yasa teklifinde çıraklık ve stajyerlik periyodunun sigorta başlangıç periyodu olarak kabul edilmesi isteniyor.
MHP’NİN BEKLEYEN TEKLİFLERİ
Meclis’te yalnızca muhalefetin değil, iktidar ortağı MHP’nin milletvekillerinin de yasa teklifleri görüşülmeyi bekliyor. Bu tekliflerden birinde bayanlara ve çocuklara karşı işlenen öldürme, yaralama ve cinsel taarruz hatalarında fail hakkında cezanın ertelenmesi yahut isimli para cezasına çevrilmesine ait kararların uygulanmaması isteniyor. Bu cürümlerden mahkum olanların şartlı salıverilme, kontrollü hürlük yahut özel infaz metodu kararlarından yararlanmaması talep ediliyor. Bir öteki teklifte ise sosyoekonomik açıdan dezavantajlı öğrencilerin akıllı aygıtlara erişiminin kolaylaştırılması için özel tüketim vergisi ve katma kıymet vergisi bakımından istisnalar getirilmesi amaçlanıyor.
ÖZEL İMZALI ÜÇ TEKLİF BEKLİYOR
Ekim ayından beri Meclis’e sunulan yasa teklifleri arasından üçünde CHP lideri Özgür Özel’in imzası bulunuyor. Bu tekliflerden birinde minimum fiyatın aylık net 39 bin TL olması ve belirli bölümlerde çalışanların sigorta primlerinin bir kısmının Hazine tarafından ödenmesi hedefleniyor. Bir başkasında ise personel tarafının protesto ederek katılmadığı Minimum Fiyat Tespit Komisyonu’nun yapısının değiştirilmesi öneriliyor. Komitenin Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığını temsilen Çalışma Genel Müdürü, işçi konfederasyonlarından seçilen 5 temsilci, patron kuruluşlarından seçilecek 5 temsilci, öğretim üyeleri ortasından seçilecek 4 temsilci ile gözlemci olarak Türkiye İstatistik Kurumundan ilgili daire başkanı veya yardımcısından oluşması öneriliyor. Özel’in son teklifinde ise az toprak elementlerinin yurt dışına satışının yasaklanması ve işletmesinin devlet eliyle yapılması isteniyor.
Cumhuriyet
The post Ekim ayından beri onlarca yasa teklifi görüşülmeyi bekliyor: Yurttaşın sorunu Meclis’te bekliyor first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...