- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kanal 7’de katıldığı programında gündeme ait açıklamalarda bulunup soruları yanıtladı.
“ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, gerçek kesimin krediye ulaşmada meşakkat yaşadığı ve bu mevzuda nelerin yapılacağına yönelik bir soru üzerine, şunları kaydetti:
“2026’da finansal perspektif çok daha olumlu. Enflasyon düşmeye devam edecek. Dezenflasyon süreci devam edecek. Faiz indirim döngüsüne esasen girdi Türkiye. Hasebiyle oradaki eğilimin devam ettiğini göreceğiz. Aylık bazda konuşmuyorum, genel istikametten bahsediyorum. Daha düşük enflasyon, daha düşük faize hakikat bir istikamet. Hasebiyle genel finansal şartlar güzelleşecek. Bir taraftan da genel güzelleşme süreci devam ederken selektif siyasetlerle da hassas gördüğümüz kısımları yahut işte düşünceler yaşadığını gördüğümüz bölümleri destekliyoruz.”
Reel kesimi rahatlatacak adımlardan bahseden Yılmaz, “Genel finansal şartlar güzelleşecek. Bizim bu selektif takviyelerimiz de güçlü bir biçimde devam edecek. Münasebetiyle önümüzdeki perspektif finansal açıdan daha olumlu bir perspektif diye tabir edebilirim.” açıklamasında bulundu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyon gayesini güncellemesine ait soru üzerine Yılmaz, bölgesel ve global âlâ bir ortamda olunmadığını, buna karşın Türkiye’nin genel makro göstergelerde âlâ bir performans sergilediğini söyledi.
Enflasyonda, kestirim edilen sayıların biraz gerisinde olunduğunu, bazen beklentilerden daha yüksek sayıların çıkabildiğini söz eden Yılmaz, uygulanan programın, jeopolitik gelişmeler, kuraklık, don üzere dışsal faktörlerden etkilenebildiğini lisana getirdi.
Programlarının istikametinin çok açık ve net olduğunun altını çizen Cevdet Yılmaz, “Daha düşük enflasyona gerçek gidiyoruz. Bazen aksilikler nedeniyle sapmalar, gecikmeler, beklentinin bir ölçü üstünde gelişmeler olabiliyor. Ocakta da bunu gördük. Bilhassa zerzevat fiyatları ve besinden kaynaklı enflasyon, beklentilerin üstünde geldi. Üstünde geldi dediğimiz sayı da geçen yılın ocak ayına nazaran yeniden daha düşük. Münasebetiyle yıllık bazda dezenflasyon devam etti. Bundan sonra daha olumlu istikamette bir seyir bekliyoruz. Eski düzeyler, sert ataklar olmayacak. Tam bilakis daha aşağıya yanlışsız bir gidişat göreceğiz.” diye konuştu.
“2026 SONUNDA YÜZDE 20’NİN ALTINDA ENFLASYONU GERÇEKÇİ GÖRÜYORUM”
Özel okulların ve vakıf üniversitelerinin, manşet enflasyonu üst çektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Burada da bir düzenleme yaptık. Artık eskisi kadar özgür, çok artışlar olmayacak. Bu da enflasyon perspektifimizi olumlu etkileyecek. 2026 sonunda yüzde 20’nin altında bir enflasyon maksadını gerçekçi görüyorum. Bu tarafta kesinlikle uğraş sarf etmemiz lazım.” tabirini kullandı.
“KİRA FİYATLARI DENGELENDİ”
Yılmaz, kira fiyatlarında dengelenmenin başladığını da belirtti. Cevdet Yılmaz şöyle konuştu:
“Hizmet bölümlerindeki katılığın yavaş yavaş çözüldüğünü görüyoruz. Bilhassa konut fiyatları ile kiralar ortasındaki istikrarın aşağı üst kurulduğunu görüyoruz. Sert ataklar olmayacak o denli bir şey beklemiyoruz tam tersine daha aşağıya yanlışsız gidişat göreceğiz.”
KREDİ FAİZLERİ DÜŞECEK Mİ?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz kredi faizleri hakkında da ileti verdi.
Yılmaz “Enflasyona yol açmadan bunu sağlamamız kıymetli. Bir anda kredi musluklarını açtığınız anda üretimden bağımsız bir formda çok bir tüketimi pompaladığınız anda fiyatlar yükselir, yeniden kaybeden vatandaşımız olur. Biz vatandaşımızın gelirini, istihdamını, üretim kapasitesini, verimliliğini artırarak alım gücünü kalıcı bir halde artırmak istiyoruz.” dedi.
NTV
The post Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan enflasyon iletisi first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...