H
hepsigundem
Guest
TBMM Genel Kurulu’nda Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim Bakanlıklarının 2026 yılı bütçeleri görüşülürken, CHP’li milletvekilleri hükümetin ekonomi ve eğitim politikalarına sert eleştiriler yöneltti.
CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, kürsüye üzerinde “Yeni doğan bebeğin aylık maliyeti 15 bin lira. Cesaretin var mı doğurmaya?” yazılı afiş bulunan bir bebek arabasıyla çıkarak, çocuk sahibi olmanın Türkiye’de giderek ağır bir ekonomik yüke dönüştüğünü söyledi. Dinçer, AK Parti iktidarları döneminde uygulanan ekonomi ve sosyal politikaların özellikle kadınlar ve aileler üzerinde büyük baskı oluşturduğunu savundu.
CHP Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf ise boşanmaların temel nedenlerinin başında ekonominin geldiğini ileri sürdü. Ev kurmanın maliyetinin bir asgari ücretlinin en az 5 yıllık geliriyle dahi karşılanamadığını belirten Kavaf, birçok şehirde ortalama kiraların asgari ücreti geçtiğini söyledi. Kavaf, “Böyle bir tabloda ‘aile birliğini koruyoruz’ demek gerçeklerle bağdaşmıyor” dedi.
Yaşlı nüfusun istihdama katılımına da değinen Kavaf, bunun tercih değil zorunluluk olduğunu savunarak, “Aktif yaşlanma pazarda, tarlada ya da güvenlik kulübesinde çalışmak değildir. Aktif yaşlanma; sosyal hayata katılım, sağlık, bakım hizmeti ve onurlu bir emekliliktir” değerlendirmesinde bulundu.
Halıcı, eğitimde istikrarsızlığın da temel sorunlardan biri olduğunu belirterek, eğitim politikalarının uzun vadeli bir devlet anlayışı yerine günlük siyasi tercihlerle belirlendiğini savundu. Yoksul ailelerin çocuklarının devlet okullarında temel ihtiyaçlara dahi erişemediğini dile getiren Halıcı, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) uygulamalarını da eleştirdi.
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yalnızca mali bir belge olmadığını, çocukların yaşam hakkı, eşit eğitim ve laik-kamusal eğitimin geleceği açısından kritik önemde olduğunu söyledi. MEB’in uzun süredir eğitimi yönetemediğini savunan Durmaz, sık değişen müfredatlar, sınav sistemleri ve liyakat yerine sadakatin esas alınmasının eğitimi belirsizliğe sürüklediğini ifade etti.
CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, üniversitelerin geçmişte gençlere umut veren yapısından uzaklaştığını savunarak, yükseköğretimin siyasi kayırmacılık ve kayyum uygulamaları nedeniyle duraklama dönemine girdiğini öne sürdü.
CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın ise tutuklanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi sürecine tepki gösterdi. Taşkın, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve İstanbul Üniversitesi’ni eleştirerek, söz konusu kararın iptal edilmesi çağrısında bulundu.
Kaynak : Memurlar
The post ‘Çocuklar artık bereketle değil borçla doğuyor’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...