reklam
reklam
reklam
reklam

“Beş duyu” efsanesi yıkılıyor

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
bes-duyu-efsanesi-yikiliyor-0-VCOE313u.jpg

Bilim insanları artık duyuların ayrı ayrı paketler gibi işlemediğini vurguluyor. Görme, işitme, koku, tat ve dokunma; çoğu zaman birbirini etkileyerek algımızı şekillendiriyor. Hatta bazı kokular, dokunduğumuz şeyi farklı hissetmemize bile yol açabiliyor. Örneğin şampuandaki belirli bir koku, saçın daha “ipeksi” algılanmasına katkı verebiliyor. Benzer şekilde, düşük yağlı yoğurtta kullanılan bazı aromalar, ürünü daha yoğun ve “kıvamlı” hissettirebiliyor: İçerik değişmiyor ama beynin yorumu değişiyor.

BEŞ DUYU YETMİYOR

Oxford’daki Crossmodal Laboratory’den Prof. Charles Spence ile çalışan araştırmacılar, nörobilimcilerin “duyu sayısı” konusunda çok daha geniş bir tablo çizdiğini aktarıyor. Buna göre insanın duyuları beşle sınırlı değil; farklı sınıflandırmalara göre 22 ile 33 arasında “duyu”dan söz edenler var.

Bunların içinde en tanıdık olanlardan biri “propriyosepsiyon”: Gözümüz kapalıyken bile kolumuzun, bacağımızın nerede olduğunu bilmemizi sağlayan sistem. Denge duyusu ise sadece gözle değil; iç kulaktaki vestibüler sistem ve vücudun konum bilgisinin birlikte çalışmasıyla oluşuyor. Bir diğeri “interosepsiyon”: Açlık, kalp atışının hızlanması ya da içsel bir huzursuzluk gibi bedenin içinden gelen sinyalleri algılama yetisi. Beynin “bu hareketi ben mi yapıyorum?” hissi (ajanlık duygusu) ve “bu kol gerçekten benim mi?” hissi (sahiplik duygusu) da ayrı ayrı incelenen alanlar arasında.

Hürriyet

The post “Beş duyu” efsanesi yıkılıyor first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri