reklam
reklam
reklam
reklam

Baykar’dan Tarihi Adım: Kızılelma S1 Piste Çıktı

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
baykardan-tarihi-adim-kizilelma-s1-piste-cikti-0-ir3DLUfG.jpg

Türkiye’nin savunma endüstrisindeki en kıymetli projelerinden biri olan Bayraktar Kızılelma, uzun ve titiz bir test sürecini geride bıraktı. Baykar, iki farklı prototip üzerinden yürüttüğü kapsamlı denemelerin akabinde seri üretim aşamasına resmen geçiş yaptı. Şirket, üretim bandından çıkan birinci seri üretim araç olan S1 kuyruk numaralı Kızılelma’nın imgelerini kamuoyuyla paylaştı. Bu gelişme, platformun operasyonel kullanıma girmesi yolunda atılan en kritik adımlardan biri olarak kabul ediliyor.

Bayraktar Kızılelma Seri Üretimde: Birinci S1 Modeli Görüntülendi

Küresel savunma etrafları tarafından da yakından izlenen araç, klasik insansız hava araçları ile beşerli savaş uçakları ortasında stratejik bir pozisyona sahip. Paylaşılan son imgelerde ve yapılan testlerde platformun radar ve IRST sensör sistemleri ile donatıldığı görülüyor. Yüksek suratı ve hareket kabiliyetiyle dikkat çeken Kızılelma, hem hava-hava hem de seyir füzeleri taşıyarak farklı misyon profillerine çarçabuk ahenk sağlayabiliyor.

Bayraktar #KIZILELMA S1 ✈️🚀🍎

✅ System Identification Flight Test#NationalTechnologyInitiative 🌍🇹🇷 pic.twitter.com/K30BcrL9jI

— BAYKAR (@BaykarTech) January 22, 2026

Platformun en dikkat alımlı özelliklerinden biri de gelişmiş haberleşme ve ortak operasyon yeteneği. Kızılelma yalnızca tek başına değil, başka Kızılelma uçaklarıyla sürü konsepti içerisinde de vazife yapabiliyor. Ayrıyeten Bayraktar Akıncı, TB2 ve TB3 üzere sistemlerin yanı sıra TUSAŞ üretimi Anka ailesiyle de bilgi paylaşımı yaparak koordineli çalışabiliyor. Bu entegrasyon yeteneği, alanda hava ögelerine büyük bir taktiksel avantaj sağlıyor.

Geleceğin hava harp konseptine uygun olarak tasarlanan insansız savaş uçağı, beşerli uçaklarla da ortak misyon icra edebilecek. F-16 ve MMU Kaan üzere platformlarla kol uçuşu yaparak onlara “sadık yoldaş” olması hedefleniyor. Böylelikle beşerli ve insansız ögelerin bir ortada kullanıldığı karma hava harekatlarında kritik roller üstlenerek pilotların riskini azaltabilecek.

baykardan-tarihi-adim-kizilelma-s1-piste-cikti-1-uHPw1B1h.jpg

Operasyonel esneklik konusunda da epey tezli olan Bayraktar Kızılelma, kara pistlerinin yanı sıra kısa pistli deniz platformlarında da kullanılabilecek. TCG Anadolu üzere amfibi atak gemilerinden iniş ve kalkış yapabilme yeteneği, aracın deniz çok vazifelerde ve mavi vatan savunmasında aktif rol oynamasını sağlayacak. Platformun akın misyonlarının yanında istihbarat ve devriye uçuşları için de faal olarak kullanılması planlanıyor.

Ortaya çıkan S1 modeli, geliştirme sürecinin büsbütün bittiği manasına gelmiyor. Birinci seri üretim uçak, yapılacak ayrıntılı kabul ve yeterlilik testlerinin muvaffakiyetle tamamlanmasının akabinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil edilecek. Bu süreçte öbür seri üretim uçakların imalatı sürerken, platform üzerinde düzgünleştirme ve yeni varyant geliştirme çalışmaları da sürat kesmeden devam edecek.

Dünya havacılık tarihine istikamet veren yerli projelerimiz ve insansız savaş uçaklarının geleceği hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Shiftdelete

The post Baykar’dan Tarihi Adım: Kızılelma S1 Piste Çıktı first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri