reklam
reklam
reklam
reklam

Bakan Bayraktar’dan ‘Kaya petrolü’ müjdesi! ‘Sırada Diyarbakır var’ diyerek duyurdu!

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
bakan-bayraktardan-kaya-petrolu-mujdesi-sirada-diyarbakir-var-diyerek-duyurdu-0-Y6pTtfUd.jpg

• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Diyarbakır’da yürüttüğümüz çalışmalarda yatay sondaj prosedürüyle üretilebilecek kıymetli ölçüde kaya petrolü rezervi olduğuna inanıyoruz. Gabar alanıyla birlikte Şırnak’ı petrolün en fazla üretildiği vilayet haline getirdik, bu yeni üretim formülü ile sırada inşallah Diyarbakır var” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nadir toprak elementleri rezervine ait, “Hiç kimsenin telaşı olmasın, bu kaynağı ulusal menfaatlerimize en uygun biçimde devlet eliyle işletecek ve en katma pahalı formda ekonomimize kazandıracağız.” dedi.

Bayraktar, TBMM Genel Heyetinde, Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ait yaptığı sunumda, “önce insan, sonra etraf, sonra katma bedelli madencilik” anlayışıyla alışılmış kaynakları, etrafa hassas formda üretip, katma bedelli eserlere dönüştürerek, iktisada kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.

Madencilik faaliyetlerinde, iş sıhhatini, işletmeyi ve etraf güvenliğini artırmak için arama ve üretim süreçlerinin her kademesinde faal kontroller gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bayraktar, “Bu kapsamda, 2025 yılı içerisinde aylık ortalama 775 saha kontrolü yaptık. Bu devirde 1578 firmaya idari para cezası uyguladık. Ayrıyeten 2 bin 225 faaliyet durdurma önlemi aldık.” bilgisini paylaştı.

Bayraktar, madencilik yapılan alanların tabiata yine kazandırılması konusundaki hassasiyetlerinin bir sonucu olarak bugüne kadar 18 bin futbol alanı büyüklüğündeki alanın rehabilite edildiğini ve yaklaşık 24 milyon ağaç dikildiğini bildirdi.

bakan-bayraktardan-kaya-petrolu-mujdesi-sirada-diyarbakir-var-diyerek-duyurdu-1-HVCOtKwl.jpg

“DÜNYADA TEK ALANDA EN BÜYÜK İKİNCİ REZERVİ KEŞFETTİK”

Elektrikli araçlar, yenilenebilir güç sistemleri, gelişmiş uzay ve savunma teknolojileri üzere birçok alandaki ilerlemelerin ender toprak elementlerine olan gereksinimi artırdığının altını çizen Bayraktar, şöyle konuştu:

“Bizler, az toprak elementlerindeki bu yükseliş trendini yıllar öncesinden tespit ederek, potansiyelimizin olduğu bölgelerdeki çalışmalarımıza büyük bir sürat verdik. Bu kapsamda Eskişehir Beylikova’da 125 bin metreden fazla sondaj yaparak 694 milyon tonluk, dünyada tek alanda en büyük ikinci rezervi keşfettik. Ardından, pilot tesisimizi 2023 yılı nisan ayında devreye aldık. 570 bin ton kapasiteli endüstriyel tesisin temelini de önümüzdeki yıl atmayı hedefliyoruz. Hiç kimsenin telaşı olmasın, bu kaynağı ulusal menfaatlerimize en uygun halde devlet eliyle işletecek ve en katma kıymetli biçimde ekonomimize kazandıracağız.”

bakan-bayraktardan-kaya-petrolu-mujdesi-sirada-diyarbakir-var-diyerek-duyurdu-2-82xXSIE9.jpg

“DOĞAL GAZ TÜKETİMİMİZİN NEREDEYSE YARISINI LNG TEDARİKİYLE KARŞILAYABİLİR DURUMDAYIZ”

Türkiye’nin yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz tüketimiyle Avrupa’daki dördüncü büyük ülke olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bu yüksek tüketimi mümkün olduğunca kendi kaynaklarından karşılamak için yurt içinde ve yurt dışında arama ve üretim faaliyetlerini artırdıklarını söyledi.

Bayraktar, “Yurt içi ve yurt dışındaki kara ve deniz alanlarımızda günlük doğal gaz üretimimizi 22 milyon metreküpün üzerine çıkarak üretim rekoru kırdık. Bu üretim düzeyiyle konut tüketiminin yüzde 42’sini, sanayi tüketiminin yüzde 63’ünü, toplam doğal gaz talebinin ise yüzde 15’ini karşılar hale geldik.” dedi.

Enerji altyapısını geliştirmek ismine birçok kıymetli yatırımı hayata geçirdiklerini anlatan Bayraktar, bilhassa sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alanında yaptıkları yatırımlar sayesinde günlük gazlaştırma kapasitesini 5 katına çıkararak 161 milyon metreküpe ulaştırdıklarını lisana getirdi.

Bayraktar, “Bugün doğal gaz tüketimimizin neredeyse yarısını sıvılaştırılmış gazla karşılayabilir durumdayız. Önümüzdeki periyotta bu kapasiteyi günlük 200 milyon metreküpe yükselteceğiz.” diye konuştu.

Bayraktar, altı sondaj gemisi, iki sismik araştırma gemisi ve takviye ögeleriyle birlikte Türkiye’yi dünyanın en büyük dördüncü arama ve üretim filosuna sahip ülkesi pozisyonuna getirdiklerini belirtti.

Milli filoyla sürdürdükleri çalışmalar kapsamında 2025 yılı içinde şimdiki ekonomik pahası yaklaşık 37 milyar dolar olan 92 milyar metreküpün üzerinde yeni doğal gaz rezervi keşfettiklerini tabir eden Bayraktar, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Sakarya Gaz Alanı’nda üretimimizi artırmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir yıl evvel günlük 7 milyon metreküp olan üretimimiz 9,5 milyon metreküpe çıktı. Yalnızca son bir yılda sağladığımız bu üretim artışıyla ek bir milyondan fazla meskenin muhtaçlığını yerli doğal gazımızla karşılar hale geldik. Filomuza geçen yıl kattığımız yeni yüzer üretim platformumuz ‘Osman Gazi’ ile günlük üretim kapasitemizi 2026 yılında 20 milyon metreküpe çıkaracağız. 2028’de devreye alacağımız ikinci yüzer üretim platformuyla bu kapasiteyi daha da artırarak günde 40 milyon metreküpün üzerine çıkaracağız. Merak etmeyin bu gemilerin yalnızca isimlerini değiştirmedik. Bu gemilerimizde çalışan kendi çocuklarımız. Bugün yerlilik yüzde 30’dan yüzde 70’lerin üzerine çıktı. Bizim gemilerimizde 1100 çalışanımız var. Bunların içerisinde Fatih’ler, Yavuz’lar, Abdulhamid’ler, Süleyman’lar, Alparslan’lar var.”

Bayraktar, “Tüm bu çalışmalarımızın yanı sıra toplam depolama kapasitemizi de 6,3 milyar metreküpe çıkardık ve iki yeraltı doğal gaz depomuz şu anda yüzde 100 dolu olarak kış mevsimine hazırız.” dedi.

bakan-bayraktardan-kaya-petrolu-mujdesi-sirada-diyarbakir-var-diyerek-duyurdu-3-I2iFPEwx.jpg

“SIRADA DİYARBAKIR VAR”

Şırnak Gabar’da tarihin en büyük petrol rezervini keşfettiklerini anımsatan Bayraktar, Gabar’da bugün günlük 81 bin varil üretimin üzerine çıktıklarını aktardı.

Gabar alanındaki bu muvaffakiyetin sadece üretim sayılarıyla sonlu olmadığını, alandaki faaliyetler kapsamında 3 bin 500’ün üzerinde ve çoğunluğu Şırnaklı olan gençlere iş imkanı oluşturduklarını belirten Bayraktar, “Bölgenin istihdamına büyük bir katkı yaptık. Terörsüz Gabar’da hayata geçirdiğimiz proje ile Terörsüz Türkiye’nin ne kadar eşsiz fırsatları beraberinde getirdiğinin bir örneğini aziz milletimize gösterdiğimize inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakır’da yürütülen çalışmaları aktaran Bayraktar, “Diyarbakır’da yürüttüğümüz çalışmalarda yatay sondaj tekniğiyle üretilebilecek değerli ölçüde kaya petrolü rezervi olduğuna inanıyoruz. Gabar alanıyla birlikte Şırnak’ı petrolün en fazla üretildiği vilayet haline getirdik, bu yeni üretim formülü ile sırada inşallah Diyarbakır var.” açıklamasında bulundu.

Alparslan Bayraktar, elektrik tüketiminin yüzde 60’ını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşıladıklarını, son bir yılda yaklaşık 5 Keban Barajı’na denk ve tamamına yakını yenilenebilir güç kaynaklarından oluşan 7 bin 500 megavatın üzerinde kapasiteyi devreye alarak, elektrik üretimindeki kurulu gücü 121 bin 412 megavatın üstüne çıkardıklarını söyledi.

Bayraktar, “Sadece son bir yıl içinde devreye aldığımız yenilenebilir güç santralleri, işletme ömürleri boyunca toplam 81 milyar metreküp doğal gaz ithalatını önleyecek ve 118 milyon ton karbon emisyonunu da engelleyecektir.” sözlerini kullandı.

bakan-bayraktardan-kaya-petrolu-mujdesi-sirada-diyarbakir-var-diyerek-duyurdu-4-RYGN8Ra3.jpg

“SİNOP VE TRAKYA NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”

Bayraktar, “2053 Karbon Net Sıfır” hedefi çerçevesinde nükleer enerjiyi Türkiye için olmazsa olmaz bir kaynak olarak gördüklerini vurguladı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine ait bilgi veren Bayraktar, “Reaktörlerin hepsi tamamlanıp devreye alındığında, ülkemizin elektrik muhtaçlığının yaklaşık yüzde 10’unu tek başına karşılayacaktır. Bu sayede yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatının yanında 35 milyon ton karbon salımı önlenecektir. Ayrıyeten nükleer kapasitemizi artırmak hedefiyle Sinop ve Trakya nükleer güç santrallerine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.” kelamlarını sarf etti.

Enerjiyi çatışmanın sebebi olarak değil, barış ve istikrarın garantisi olarak gördüklerini ve memleketler arası işbirliklerini bu şekilde inşa ettiklerini anlatan Bayraktar, güç diplomasisinde son devirde kaydettikleri ilerlemelerin, sadece ulusal çıkarları garanti altına almakla kalmadığını, birebir vakitte Türkiye’nin bölgesel istikrarın anahtarı ve global bir aktör olarak öne çıkmasını sağladığını vurguladı.

Bayraktar, Türkiye ve Somali ortasındaki güç işbirliğine yeni bir halka ekleyerek 2026’da birinci sondajı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini, 2 kara ve 3 deniz alanında petrol ve doğal gaz aranmasına yönelik muahede imzaladıkları Pakistan’da da arama faaliyetlerini en kısa müddette başlatacaklarını bildirdi.

Küresel güç krizinin, güçlü enerji altyapısı ve tedarik portföyünü oluşturamayan ülkelerin güç arz güvenliğinin tehlikeye girdiğini gösterdiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Aldığımız önlemlerle Türkiye için buna müsaade vermedik, inşallah vermeyeceğiz. Biz ‘yapılamaz, mümkün değil’ denilen projelerin hepsini tek tek hayata geçirdik, daha uygunlarını de yapmaya devam ediyoruz. Bizim sıkıntımız ülkemizin aydınlık yarınlarıdır. Amacımızda, güçte dışa bağımlılığını bitirmiş, yenilenebilir güç ihtilaline imza atmış, sürdürülebilir madencilikte paha zincirini oluşturmuş güçlü bir Türkiye vardır.”

bakan-bayraktardan-kaya-petrolu-mujdesi-sirada-diyarbakir-var-diyerek-duyurdu-5-n1rBePaa.jpg

“ELEKTRİĞE YÜZDE 55, DOĞAL GAZA YÜZDE 45 ORANINDA DAYANAK SAĞLIYORUZ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, pandemi döneminde başlattıkları güç tüketim takviyesini sürdürdüklerini belirterek, “2025’in birinci 11 ayında tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarının 578 milyar lirası devletimiz tarafından karşılandı. Yıl sonuna kadar bu meblağın 646 milyar lirayı aşacağını öngörüyoruz. Halihazırda konutlarda kullanılan elektriğe ortalama yüzde 55, doğal gaza ise yüzde 45 oranında takviye sağlıyoruz.” bilgisini paylaştı.

Buldukları tüm kaynakları, Gabar’daki petrolü, Karadeniz’deki gazı, Türkiye’nin dört bir yanındaki madenlerden aldıkları devlet hisselerini vatandaşlara sağladıkları güç takviyeleri için kullandıklarını anlatan Bayraktar, “Bunların yanı sıra bugüne kadar yaklaşık 16 milyar lirayı, Aile ve Gençlik Fonu’na aktardık. Gençlerimize sağladığımız bu imkan sayesinde bugüne kadar yaklaşık 65 bin genç çiftimiz bu fondan istifade etti.” dedi.

KAYNAK: DHA, AA

Kaynak : Haber7

The post Bakan Bayraktar’dan ‘Kaya petrolü’ müjdesi! ‘Sırada Diyarbakır var’ diyerek duyurdu! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri