reklam
reklam
reklam
reklam

AYM’den Afgan sığınmacı kararı: ‘Sınır dışılarda tesirli yöntem garantisi sağlanmalı’

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
aymden-afgan-siginmaci-karari-sinir-disilarda-tesirli-yontem-garantisi-saglanmali-0-qakzW59J.jpg

Afganistan İslam Cumhuriyet’i yurttaşı Muhammad Asaf Abdullah (43); Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komserliği’nin yönlendirmesiyle 2018’de Sakarya İl Göç İdaresi Müdürlüğü nezaretinde memleketler arası muhafaza müracaatında bulundu. Müdürlükte çalışan vilayet göç uzmanı, Abdullah’la 2019’da görüştü. Abdullah; 2015’te yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptığını belirterek; “Afganistan’da askerlik yapıyordum. Taliban beni öldürecek diye korktum. Çocuklarımın yetim kalmasından korktum. Öteki da iş imkanım yoktu. Bu sebeple Türkiye’ye geldim. Aileme para gönderiyorum. Afganistan’da iş imkanı yoktu” dedi.

İL GÖÇ YÖNETİMİ MÜLTECİ MÜRACAATINDA OLUMSUZ GÖRÜŞ VERDİ

Bu görüşmenin akabinde vilayet göç uzmanı raporunda Abdullah için, ekonomik nedenle Türkiye’ye gelmesini ve Taliban yahut silahlı güçlerce kendisine rastgele bir makûs muamele yapılmadığını vurgulayarak, kurallı mülteci ya da ikincil muhafaza ölçütlerini taşımadığını belirtti. Bu rapor üzerine Abdullah’ın başvurusu Sakarya Valiliği’nce reddedildi. Bunun üzerine Abdullah valilik kararının iptali için Sakarya 1. Yönetim Mahkemesi’nde dava açtı; fakat mahkeme de davayı reddetti. Abdullah’ın davası hakkında istinaf aşamsının da tamamlanmasıyla Sakarya Valiliği; Abdullah’ı 26 Eylül 2019’da hudut dışı etme kararı aldı.

‘POLİS OLARAK VAZİFE YAPARKEN TALİBAN’IN AMACI OLDUM’

Abdullah, valiliğin hudut dışı etme kararını da mahkemeye taşıyarak, Şubat 2020 tarihli dilekçesinde; Afganistan’da polis olarak vazife yapmaktayken Talibanlı birisini tutukladığını, bunun için Taliban’ın maksadında olduğunu, vefatla tehdit edildiğini ve bunun için kaçmak zorunda kaldığını belirtti. Abdullah bu savını destekleyecek somut bulguları da mahkemeye sundu. Lakin ilgili yönetim mahkemesi Mart 2020’de verdiği kararında Abdullah’ın başvurusunu reddeti. İstinaf da reddedince Abdullah mevzuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) “öldürme ve berbat muameleye maruz kalma riski bulunan ülkeye hudut dışı etme kararı” verilmesi gerçekçesiyle “yaşam hakkı ve berbat muamele yasağınının ihlal edildiği” teziyle müracaatta bulundu.

‘MAHKEME TESİRLİ YÖNTEM TEMİNATINI SAĞLAMADI’

Yüksek Mahkeme ilgili başvuruyu 2 Haziran 2025’te karara bağladı ve gerekçeli kararını dün Resmi Gazete’den yayımladı. Yüksek Mahkeme münasebetinde; anayasanın 17. unsurunda makus muamele yasağının teminat altına alındığını, yeniden anayasanın 15. unsurunda savaş, seferberlik yada savaş hallerindeki vefatlar dışında hayat hakkı ile maddi ve manevi varlığının bütünlüğüne dokunulamayacağı tabir edildiği anımsatıldı.

Yüksek Mahkeme; yönetim mahkemesince müracaatçının ileri sürdüğü ziyan görme muhtemelliğine yönelik araştırmanın yapılmadığını, sunduğu somut bulguların değerlendirilip, incelenmediğini beliğrterek, tesirli yöntem garantisinin sağlanmadığını belirtti. Bu münasebetle Yüksek Mahkeme; hayat hakkı ve berbat muamele yasağının ihlal edildiğine ve hudut dışı etme kararıyla ilgili yargılama sürene kadar Abdullah’ın hudut dışı edilmemesine karar verdi.

Cumhuriyet

The post AYM’den Afgan sığınmacı kararı: ‘Sınır dışılarda tesirli yöntem garantisi sağlanmalı’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri