reklam
reklam
reklam
reklam

‘Alfa Kuşağı söyleneni değil deneyimi esas alıyor’

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
alfa-kusagi-soyleneni-degil-deneyimi-esas-aliyor-0-dzruDYLD.jpg

Gizem: Gülay biliyorsun haftada iki gün, bazen üç gün Lorin’i spora götürüyorum. Birinci sınıfta başıma açtığım bu iş için kendime öyle söyleniyordum ki, Lorin’in siteden arkadaşlarının gittiği kursların sayısını duyunca ağzım açık kaldı. Alfa Kuşağı (2010 ile 2025 arası doğanlar) bu konuda en şanslı kuşak sanırım.

Gülay: Şanslılar ve ilginç bir şekilde kendileri talep ediyor. Bilge’nin programını duyanlar ‘Çocuğa bu kadar yüklenmeyin’ diyor. Halbuki etkinliklerin hiçbirini biz dayatmıyoruz, o talep ediyor. Hatta ben ısrarla kurslardan birini bırakmasını istiyorum. Yakında Lorin de yeni taleplerle gelebilir.

Gizem: Geliyor tabii, gelmez mi? Karar alma konusunda çok aktifler gerçekten. Geçen hafta Kidzania ve FutureBright işbirliğinde yapılan ‘Dijital Çocuk-Hibrit Ebeveyn’ araştırmasının toplantısına katıldım. Türkiye’den 600 ebeveyn ve çocukla görüşmüşler. Sonuçlara hiç şaşırmadım.

Gülay: Bizimle de paylaş lütfen. Belki biz şaşırırız.?

Gizem:
Bence raporda işaret edilen en güçlü yer; Alfa Kuşağı’nın dünyaya uyum sağlama çabasının olmaması. Dünyayı kendi hızına ve beklentilerine göre yeniden biçimlendiriyorlar. ‘En çok ne alınsa sevinirsin’ sorusuna verilen yanıtlar, oyuncağın yerini hızla teknolojiye bıraktığını ortaya koyuyor. Çocukların yüzde 28’i cep telefonu derken oyuncak isteyenlerin sayısı yüzde 13’te kalıyor. Her 10 çocuktan 4’ü sosyal medyada aktifken, tamamı YouTube kullanıyor.

Gülay: Dünyaya uyum sağlama çabaları olmadığı gibi aileye de uyum sağlamıyorlar. Bizim onlara uyum sağlamamız gerekiyor ebeveyn olarak. Zorlamanın da bir anlamı yok. Dünyaya geldikten birkaç saat sonra kafalarını dimdik kaldırıp etrafa fıldır fıldır bakıyordu bunlar.

Gizem: Evet, haklısın. İşte o cingözler bugün para konusunda da çok tutumlular Gülay. Lorin mesela parasını harcarken üç kez düşünüyor. Araştırma verileri de bu kuşağın para biriktirdiğini, harçlıklarını yönettiklerini ve finansal karar alma pratikleri geliştirdiklerini gösteriyor. Çocuklar bir şeyler satın almak yerine tatile gitmeyi tercih ediyormuş. Deneyimlemek onlar için daha kıymetliymiş. Bir yandan da klasik mesleklere ilgi yok olmak üzereymiş. Erkek çocuklar sporcuları, kız çocuklarsa sanatçıları ve influencer’ları rol model alıyormuş. Popülerlik Alfa kuşağı için görünürlük alanı olmaktan çıkıp başarı ve anlam üretmenin temel unsurlarından biri haline gelmiş. Mesela Lorin bana bazen “Veteriner olacağım” diyor bazen de “Belki YouTuber olabilirim anne” diye geliyor. Bunu bir meslek olarak görüyor yani!

Gülay: Alfa Kuşağı hakkında bir çalışma daha okudum geçenlerde. Alfa Kuşağı’nın adeta mini medya planlayıcı gibi olduğunu söylüyordu Dijital Pazarlama Okulu’nun kurucusu Yasin Kaplan: “En çok TikTok’ta vakit geçiriyor, içerik üretiyor ve belki de üst jenerasyonların anlayamadığı içeriklerin mimarları haline geliyorlar. Bu içeriklere yönelik bir dil geliştirmek, onların yönettiği içerikleri anlayarak benzer ve paralel bir marka imajı oluşturmak gerekiyor. Markanın, Alfa Kuşağı’nı anladığı hissiyatını vermesi çok önemli.” Yani satın alma konusunda da ebeveynleri yönlendirmede önceki kuşaklardan daha etkiliymiş Alfalar.

Gizem: Söylediğim gibi hiç şaşırmıyorum, öyle bir Alfa var ki evde, duyduğum her şey bire bir örtüşüyor. Araştırmayı yapan şirket FutureBright’ın kurucu ortağı Akan Abdula raporun tamamına yönelik şöyle bir açıklama yapmış; tüm Alfa ebeveynlerinin bilgisine sunuyorum: “Alfa Kuşağı’nın karar alma refleksleri erken yaşta başlıyor, sabır eşikleri düşük, anlam ve fayda beklentileri yüksek. Zamanlarını, dikkatlerini ve paralarını rastgele değil; bilinçli tercihlerle yönetiyorlar. Bu kuşağın en ayırt edici özelliği, otoriteye göre değil, deneyime göre ikna olması. Söyleneni referans almıyor, yaşadığını esas alıyor. Bugün karşımızda büyümeyi bekleyen bir nesil yok; ekonomik, kültürel ve dijital gerçekliğin içinde aktif biçimde pozisyon alan bir Alfa Kuşağı var. Eğitim sistemleri, ebeveynlik refleksleri ve marka dilleri hâlâ eski çocukluk tanımına göre çalışıyor. Bu uyumsuzluk sürdükçe kuşaklararası makas daha da açılacak. Alfa Kuşağı’nı doğru okuyamayan yapılar, önümüzdeki 10 yılı yanlış varsayımlarla planlıyor.”

10 çocuktan 9’u bu enfeksiyonu geçiriyor

RSV yani uzun ismiyle respiratuvar sinsityal virüsü hiç duydunuz mu? El Bebek Gül Bebek Derneği’nin yaptığı araştırma ailelerin yüzde 87’sinin hiç duymadığını gösteriyor. Oysa bir çeşit solunum yolu enfeksiyonu olan bu virüsün bulaşıcılığı gripten 4 kat fazla ve 0-2 yaş arası bebeklerde çok sık görülüyor. Hastaneye yatış ve ölüm gibi durumlara sebep olabiliyor. Prof. Dr. Vefik Arıca, RSV’nin Türkiye’de ekim ve mart aylarında zirve yaptığını söylüyor. Arıca’ya göre 2 yaş altındaki her 10 çocuktan 9’u RSV geçiriyor. Virüsün bir antikor iğnesi var. İğnenin koruyuculuğu vurulduğu an başlıyor ve 6 ay kadar devam ediyor. Prof. Dr. Arıca bu virüsten korunmak için özellikle bebeklere ve yaşlılara antikor iğnesi yapılmasını öneriyor.

Hürriyet

The post ‘Alfa Kuşağı söyleneni değil deneyimi esas alıyor’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri